latinica  ћирилица
07/10/2015 |  16:04 | Аутор: РТРС

Састанак хотелијера са министром Глухаковићем на Јахорини (ВИДЕО)

Зимску сезону која је на прагу на олимпијској Јахорини дочекују рјешавајући изнова исте проблеме, од чишћења саобраћајница, проблема са паркингом и другим комуналним услугама. Напата боравишне таксе, као предуслова за квалитетну промоцију планине, такође је проблематична. Први пут у рад акционог тима који чине представници Олимпијског центра, хотелијера, Града и општина Пале и Трново, директно се укључило и Министарство трговине и туризма Српске.
Састанак хотелијера на Јахорини - Фото: РТРС
Састанак хотелијера на ЈахориниФото: РТРС

Приједлози за рјешавање хроничних проблема на Јахорини требало би да се нађу на столу министра Предрага Глухаковића до 22. октобра. Након тога, поново састанак свих учесника у креирању јахоринске туристичке понуде. До тада ћемо сачекати и на став Министарства трговине и туризма Српске.

Ивана Лиздек, портпарол ОЦ "Јахорина" каже да финансијски проблеми нису били на дневном реду данашњег састанка.

Ако се о њима није говорило то не значи да финансијских проблема нема. Нажалост, прошла прилично успјешна сезона није могла покрити посљедице претпрошле зиме без снијега. Ипак, природним непогодама не могу се оправдати сви проблеми. Јахорински хотелијери указују и да су незадовољни промоцијом планине.

Министар Глухаковић са хотелијерима на Јахорини (Фото: РТРС)

"Чему све припреме, ако не доведемо госте. Незадовољни смо трошењем новца од боравишне таксе. Од града још нисмо добили одговор на захтјев да наш представник уђе у Управни одбор Туристичке организације", истиче Драган Јакић, члан Удружења хотелијера Јахорине.

Чињеница је да највећи приход од боравишне таксе и долази од хотелијера. У граду Источно Сарајево и у општинама Пале и Трново очекују више од инспекцијских органа.

До почетка сезоне предстоји ремонт вертикалног транспорта, за шта је директну подршку министарства затражио Олимпијски центар. Остало је и да се локалне заједнице договоре у чијој надлежности је одржавање локалних и прилазних путева. Остаје неријешен и проблем паркинга.