latinica  ћирилица
07/10/2015 |  16:59 | Аутор: Агенције

Тајни план ЕУ - стотине хиљада тражилаца азила биће депортовано из Европе

Британски дневник "Тајмс" наводи, позивајући се на "тајни план" Европске уније, да се очекује да ће захтјев за азил бити одбијен за око 400.000 људи.
Избјеглице у Аустрији - Фото: AP
Избјеглице у АустријиФото: AP


Стотине хиљада тражилаца азила којима је одбијен захтјев биће депортовано из Европе током сљедећих неколико недјеља, пише данас британски "Тајмс".

Британски дневник наводи, позивајући се на "тајни план" Европске уније, да се очекује да ће захтјев за азил бити одбијен за око 400.000 људи који су ушли у земље ЕУ у првој половини ове године.

Брисел има намјеру да запријетити повлачењем помоћи, отказивањем трговинских споразума или визних аранжмана уколико земље попут Нигера или Еритреје не пристану да приме назад своје економске емигранте.

У нацрту текста о коме ће сутра разговарати министри унутрашњих послова ЕУ предлаже се да се више избјеглица враћа у њихове земље, јер би пораст броја оних који су враћени, могао одвратити илегалну миграцију и долазак у Европу.

Приједлог тог "тајног плана" такође садржава одредбу по којој ће земље ЕУ држати у притвору хиљаде тражилаца азила којима је одбијен захтјев да би их спречили да побјегну уочи депортације.