latinica  ћирилица
07/10/2015 |  18:31 | Аутор: РТРС

Брод - Обиљежен дан ослобођења града (ВИДЕО)

У Броду је данас, поводом обиљежавања Дана ослобођења општине 1992. године, служен парастос за погинуле борце и цивиле у обрамбено-отаџбинском рату, те положени вијенци и цвијећа на спомен-обиљежје.
Годишњица ослобођења Брода - Фото: РТРС
Годишњица ослобођења БродаФото: РТРС

Прије 23 године ослобођен је Брод од регуларнне војске Хрватске и паравојних хрватско- муслиманских јединица. Тим поводом служен је помен за 244 припадника ВРС и цивила из Брода.

Парастосу су присуствовали министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, бројни генерали, пуковници и борци, гости из Србије и Хрватске, те представници бројних општина из Српске и грађани Брода.

Одржана је и свечана сједница СО на којој су додијељене плакете и признања појединцима за њихово ангажовање у току рата и послијератном периоду. 

У ослобађању Брода учествовало је и 10 дјевојака из овог града, које су се након три избјеглиштва у Бијељини, вратиле у свој град и ту са комшијама формирали ударну јединицу.

Брод су од 3. марта 1992. до 7. октобра исте године окупирале регуларне хрватске снаге и паравојне јединице састављене од Хрвата и муслимана тод дијела Посавине. Осим својих оружаних јединица, хрватска држава поставила је у Босански Брод и своју политичку власт која је трајала седам мејсеци, све док припадници ВРС нису Брод ослободили.

Окупационе снаге убиле су 244 и раниле 570 војника и српских цивила, и у 10 логора утамничили двије хиљаде Срба. Ослободиоци свједоче да је на Брод услиједила жестока акција српске војске.

Брод је већ 23 године у слободи, и за то вријеме много је учињено на изградњи инфсатруктуре, и стварању услова за бољи живот становништа. Много је потешкоћа, али жеље да се напредује, сигурно не мањка, поручују из Општине.

На данашњи дан 1992. године једнице Војске Републике Српске, под командом генерала Славка Лисице, ослободиле су Брод. У знак сјећања на ратна дешавања 90-тих година, општина Брод сваке године 7. октобра слави Дан ослобођења, у оквиру Октобарских свечаности слободе.