latinica  ћирилица
07/10/2015 |  19:25 | Аутор: РТРС

Представнички дом усвојио Приједлоге закона о азилу и странцима (ВИДЕО)

У Представничком дому бх. парламента данас су у првом читању усвојени Приједлози закона о азилу и о странцима којима се раздвајају ове двије области, а које су раније биле регулисане једним законом. Циљ је трајније рјешавање питања миграционих токова у БиХ уз уважавање међународних стандарда.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

Управо је овај законски приједлог којим се забрањује индексирање кредита у било којој страној валути осим у еврима, изазвао највише полемике на сједници.

Посланици СНСД-а упозоравали су да се овим допунама не рјешава постојећи проблем и да је ова област у надлежности ентитета, док су посланици СДС-а истицали да предложено рјешење није пренос надлежности.

Велику пажњу на данашњој сједници изазвао је и нови систем за рад и гласање посланика, па се у јавности, и те како актуелно питање бошњачког/босанског језика, нашло и међу посланицима. 

Због тестирања нове опреме која је стигла на посланичке столове, почетак сједнице каснио је више од пола часа. И није требало дуго да СНСД-ов посланик Никола Шпирић изрази незадовољство, јер је на мониторима наведен босански језик.

"Чудим се да је у вријеме док се води полемика о равноправности језика и писма у БиХ тамо похрањено антидејтонско рјешење. Тамо гдје пише језик, треба да стоји језик бошњачког народа, језик српског и језик хрватског народа, а не босански, српски и хрватски. Мислим да су такве игре беспотребне унутар институција БиХ", прецизирао је посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Никола Шпирић.

И Младен Босић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ сличног је мишљења.

"Прича око босанског и бошњачког језика је по мени надувана прича да би се направила слика и терен за политички сукоб који очигледно треба појединим актерима око тога", каже Босић.

Политика и покушај удара на идентитет – код Бошњака очекиван је коментар.
"То није добро и то успорава све процесе у БиХ, јер око свега се могу правити компромиси, али око идентитета, а језик јесте идентитет - око тога нема компромиса", истиче Садик Ахметовић, посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ.

Незадовољан чињеницом да напад на Александра Вучића не добија епилог ни након три мјесеца, предсједавајући СНСД-овог клуба Сташа Кошарац затражио је одговор од бх министра безбједности шта је са истрагом о овом случају.

"Искористио сам то право да питам Мектића који се очигледно веома често ставља у позицију промотера интереса Тужилаштва БиХ или бих рекао и у некада подијељену улогу у смислу да је полицајац, тужилац или је портпарол Тужилаштва", каже Кошарац.

Мектића за одговоре на сједници није било, а његов замјеник каже да је једина мјеродавна адреса Тужилштво БиХ.

Са чим ће бх институције дочекати Вучића који је најавио да ће поново доћи у Сребреницу и Сарајево, прокоментарисао је Кошарац додајући да је за изостанак резултата у овом случају крив политички аутизам одређених људи из такозваног Савеза за промјене.