latinica  ћирилица
07/10/2015 |  20:13 | Аутор: РТРС

"Дон Кихот" - побједник Фестивала позоришта за дјецу у Бањалуци

Представа "Дон Кихот" - Телеманова прича из снова, Театра смијеха Франкфурта на Одри из Њемачке добитница је овогодишње гран при награде 14. Међународног фестивала позоришта за дјецу Бања Лука 2015.
Добитници награда 14. Међународног фестивала позоришта за дјецу Бања Лука 2015. - Фото: РТРС
Добитници награда 14. Међународног фестивала позоришта за дјецу Бања Лука 2015.Фото: РТРС

Представа "Дон Кихот - Телеманова прича из снова је чудесна прича шпанског библиофила Кихана Алонса, који је једног дана себе прогласио Дон Кихотом од Манче и одлучио да спаси свијет од зла, приказана је кроз фрагменте и на сцени наглашавајући његов сусрет с вјетрењачама.

Жири у саставу Бисерка Колевска, Драгана Бошковић и Љубица Остојић награду за најбољу режију додијелио је Зенлеу Франку за режију представе "Дон Кихот".

Међу наградама фестивала, чији је организатор и домаћин Дјечије позориште РС је и пет глумачких признања.

Ове награде припале су Красимиру Добреву за улогу у представи "Мали чаробњаци" Државног луткарског позоришта из Варне и Ивану Гонтку за улогу у представи "Дон Хуан" Театра из Нитре у Словачкој.

Једну од глумачких награда добио је и Иван Лучић за улогу у представи "Девета овчица" Дјечијег казалишта "Бранко Михаљевић" из Осијека, али и Саша Латиновић за изузетно остварење у представи "Како је откривено летење" Позоришта младих из Новог Сада.

Колективна глумачка награда припала је ансамблу Мини театра из Љубљане за представу "Јурчек и три разбојника".

Специјална награда за промовисање универзалне идеје о људској слободи додијељена је Позоришту лутака из Ниша за представу "Златокоса".

Награда за сценографију ове године није додијељена, али је жири одлучио да додијели награду за најбоље лутке, која је припала Стефки Кјувлијевој за лутке у представи "Лабудово језеро" Дечијег позоришта из Крагујевца.

Директор фестивала Предраг Бјелошевић додијелио је специјалну награду Традиционалном турском театру сјенки из Истанбула, за очување луткарске традиције, а фестивал је и био у знаку овог турског театра.

На фестивалу је од 3. октобра до данас изведено 13 представа позоришта из Турске, Хрватске Бугарске, Словеније, Србије, Аргентине, Њемачке.