latinica  ћирилица
08/10/2015 |  14:00 | Аутор: СРНА

Три правца дестабилизације Срба - Српска, Војводина и Влада Србије

Могућа су три правца дестабилизације српског народа и Србије, а то су идеја дестабилизације Републике Српске и Војводине и стални напади на Владу Србије и њеног премијера, оцијењено је на скупу "Ко дестабилише Балкан", који је одржан у Београду.
Београд (фото: sr.wikipedia) -
Београд (фото: sr.wikipedia)

Предсједник београдског Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански рекао је да се у Републици Српској врши дестабилизација и покушај обарања предсједника Милорада Додика уз помоћ неке прозападне опозиције, а проблем је што под притиском западних амбасадора није дошло до сарадње српских политичких партија.

"Уместо да се баве проблемом како сачувати Републику Српску, у Српској долази до сукобљавања између две српске политичке странке и то ће бити следећи извор дестабилности", рекао је Деђански.

Он је навео да по Војводини вршљају прозападне организације богаташа Џорџа Сороша, које имају утицај на покрајинску владу и раде против српског народа, као и да су присутни стални напади на Владу Србије, власт и српског премијера.

"То само не може изазвати дестабилизацију, али ако све то крене у исто време може изазвати проблеме Србији. Однос Србије према Русији и одбрана Републике Српске некоме смета", рекао је Деђански и додао да некима смета Србија, зато што је још највећа и војно најмоћнија на Балкану.

Он је навео да је у свијету на дјелу прерасподјела моћи и да је намјера Запада стварање неке нове "велике Албаније", која би била нови политички чинилац на Балкану, у служби дестабилизације тог региона.

Аналитичар Бранко Радун, који је и главни уредник портала Видовдан", оцијенио је, говорећи о БиХ, да Сарајево жели да преузме контролу над Републиком Српском уз подршку дијела међународне заједнице и Турске, која је фактор дестабилизације.

"Америчка геополитичка елита је специјалиста за дестабилизацију и обојене револуције. Америка гледа на опстанак БиХ као на завештање америчке геополитике и највеће америчко достигнуће и зато неће дозволити да њен опстанак буде доведен у питање", рекао је Радун.

Он је навео да је било покушаја дестабилизације Републике Српске, али да предсједник Додик очигледно има значајну подршку у јавности и лобије у САД, Израелу и Русији, што му даје довољно маневарског простора да опстане.

"То је пример како опстати на Балкану и водити колико је могуће своју самостлану политику", рекао је Радун.

Предраг Николић из Центра за стратешку сарадњу Републике Српске оцијенио је да се дешавају грандиозне геополиитчке промјене, уз јачање утицаја Русије и Кине и земаља БРИКС-а у свијету и смањење утицаја Америке, што говори о настајању мултиполарног свијета.

Он је рекао да настаје пандан Америци, која жели да те процесе успори и што више продужи своју владавину у свијету и утицај у регионима, те ради на погоршању односа Њемачке и ЕУ са Русијом, као и да је створила Исламску државу као рану у меком трбуху Кине и Русије.

"Очекујем читав низ ратова око Русије, а ту је и криза у Македонији која може изазвати већи рат, а покушава се изазвати и православно-муслимански сукоб, који би добродошао Америци", рекао је Николић.

Он је упозорио да Србији пријети и проблем са мигрантском кризом, због доласка зиме и и опасност да Европа почне враћати не избјеглице из Сирије, него економске мигранте у Србију.

"Једини могући излаз за Србију јесте разумна политика и сарадња са Македонијом, Грчком, Бугарском, поготово ако дође до сукоба са великоалбанским елементом, а потребна је и сарадња са БиХ и тамошњим муслиманским становништвом, уз уважавање Сарајева и заштиту својих интереса у Републици Српској", рекао је Николић.

Учесници скупа, који је одржан у организацији Центра за развој међународне сарадње, оцијенили су да су сви на Балкану, гдје се преплићу интереси великих сила, дио пакета дестабилизације, због чега треба да сарађују без утицаја са стране.