latinica  ћирилица
08/10/2015 |  14:02 | Аутор: СРНА

Пољска: Ђавола прогони 130 "истјеривача"

Пољаци се све више плаше ђавола, па је у Пољској већ "запослено" 130 егзорциста (истјеривача ђавола). Варшавска бискупија подстиче страх људи од ђавола - она је вјерницима подијелила упитник под називом "Јесте ли опсједнути?".

Упитник садржи низ питања на основу којих вјерници, наводно, могу да утврде да ли је ђаво ушао у њих.

Јесте ли се бавили јогом или борилачким вјештинама? Јесте ли изговарали имена других богова? Јесте ли славили Ноћ вјештица?

Свако ко на једно или више питања одговори потврдно може бити у опасности.

Упитник Варшавске бискупије означава као лоше и популарне филмове попут "Звјезданих ратова", "Индијана Џонса", "Уклетог храма" и сличне.

Вјерници су, наводно, "у опасности од ђавола" ако воле да слушају Џона Ленона, Мајкла Џексона или Боба Марлија!

Мада су неки медији и друштвене мреже исмијали овај упитник, католички медији сачинили су озбиљне извјештаје на темељу тог контроверзног материјала.

Како наводе заговорници егзорцизма, знакови да је ђаво запосјео некога су - претјерана одбојност према симболима и истинама вјере, страшан смрад и хладноћа, уз класичну левитацију.

Егорциста Славомир Сосновски не жели да током сеансе клијенте веже својим појасом, као што наводно чине неки егзорцисти у Италији јер то сматра пренасилним.

Умјесто тога, замоли неког ближњег да држи опсједнуту особу током ритуала ако се појави потреба за тим.

Он не види никакво противрјечје између онога чиме се бави он и психолози.

Ако је особа тешко повријеђена током дјетињства, она је рањивија према злу - сматра Сосновски и наводи да су таквим особама у одраслој доби често, осим терапије, потребне и молитве како би се ријешили својих демона.

У пољском часопису "Егзорцист" објављен је и интервју са Анџејем Ковалчиком који је изјавио да су цијеле политичке странке опсједнуте!

Он тврди да Њемачкој "ђаво цвате", што је поткријепио причом о познаници која се "јако разболила у Берлину, али се опоравила чим се вратила у Пољску".