latinica  ћирилица
08/10/2015 |  15:21 | Аутор: РТС

Бачен сузавац у сали косовске скупштине

Посланик покрета Самоопредjељење Албин Курти активирао је сузавац у сали Скупштине Косова и тако онемогућио владајућу већину да одржи сjедницу, јавља дописник РТС-а.
Сузавац  у косовском Парламенту - Фото: Screenshot
Сузавац у косовском ПарламентуФото: Screenshot


Посланици опозиције су најпрijе заузели говорницу и звиждаљкама онемогућили почетак сjеднице. Након паузе сjедница је настављена тако што је предсjедавајући сјео међу посланике владајуће већине.

Представници опозиције су пиштаљкама упорно покушавали да прекину сједницу и гласање о приједлозима који су били на дневном реду. У неколико наврата су предсједвајућег прскали водом.

Долазило је и до вербалне расправе међу посланицима. Када и то није уродило плодом Албин Курти је активирао двије патроне сузавца и удаљио посланике из сале.

Српски представници су мирно посматрали шта се дешава и на крају осудили данашње понашање опозиционих странака које у суштини траже поништавање Брислеских споразума Београда и Приштине, или да косовска влада поднесе оставку.

"Очигледно је да се историја понавља, прије 20 година људи са сузавцем, Курти данас са сузавцем. Неки људи очигледно нису навикли ништа друго осим на сузавац. Ово је по мени велика срамота, просипање мржње на све стране без елементарног политичког дијалога и културе. Озбиљне ствари су пред нама", каже Бранимир Стојановић, потпредсједник косовске владе.

Умјесто да рјешавамо пробелеме, бавимо се сузавцем, упозорио је Стојановић. 

Стојановић је рекао да ће српски представници наставити да присуствују сједницама и да подржавају одлуке које су важне за све.

И четири посланика Српске листе из Лепосавића, чланови Покрета социјалиста и председник Самосталне либералне странке Слободан Петровић придружило се бојкоту косовске скупштине.

Харадинај: Сузавац није ништа у односу на будуће мјере

Лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је да бацање сузавца у косовском парламенту "није ништа" према ономе што може да се очекује у будућности.

Харадинај је поручио да "није ништа онесвјешћивање двије посланице према оном што ће бити наше будуће дјеловање", пренијела је агенција Косовапрес.

Бацање сузавца и покушаји да се пиштаљкама спријечи одржавање сједнице парламента изазвало је изузетну уземиреност Демократског савеза Косова, члана владајуће коалиције.

У саопштењу за медије се наводи да такво насиље "доводи у питање животне интересе грађана и државе Косово".

"Грађани и институције Косова, као младе државе, имају потребе за радом и ангажовањем. Опозиција треба да се одрекне насилне блокаде Скупштине и од примитивног понашања. ДСК подржава посланике већине који су хладнокрвно и достојанствено поднијели насиље извршено над њима и захваљује им на таквом понашању", каже се у саопштењу.

Та партија је исказала дубоко жаљење због довођења у опасност посланица Скупштине Косова Фљоре Бровине и Блерта Делиу-Кодра, којима је указана медицинска помоћ јер им је позлило од сузавца.

Шеф посланичке групе владајуће Демократске партије Косова Адем Грабовци је данашње понашање посланика опозиције оцијенио као део борбе за насилно преузимање власти.

Понашање опозиционих странака оштро је осудила и косовска предсједница Атифете Јахјага.