latinica  ћирилица
08/10/2015 |  16:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Белорускињи Светлани Алексијевич Нобелова награда за књижевност

Бјелоруска списатељица и новинарка Светлана Алексијевич овогодишња је добитница Нобелова награде за књижевност, саопштила је Шведска краљевска академија.
Светлана Алексијевич - Фото: AP
Светлана АлексијевичФото: AP

У свом образложењу, Шведска краљевска академија је истакла њено "полифоно писање, споменик патњи и храбрости у наше доба".

Како преносе страни медији, 67-годишња ауторка позната је свјетској публици књигама о великим трагедијама Совјетског Савеза: Другом свјетском рату, совјетском рату у Авганистану, нуклеарној катастрофи у Чернобиљу 1986. и патњама малих људи након пропасти комунизма.

Њене књиге, у којима је писала о овим ужасима у првом лицу, преносећи ријечи сведока кроз својеврсни колаж монолога, преведене су на 35 језика, али не могу бити објављене у родној Белорусији.

Њен први роман о женама у рату, "Рат нема женско лице", објављен 1985, продат је у више од два милиона примјерака.

Такође је написала и три позоришна комада и сценарио за 21 документарни филм.

Стални секретар Шведске академије, Сара Дариус, рекла је шведској телевизији СВТ да је успјела да контактира белоруску списатељицу непосредно прије објављивања њеног имена.

"Изговорила је само једну ријеч: "Фантастично", казала је Дариус, додајући да је Алексијевич "изашла из оквира новинарства и развила нови књижевни жанр који носи њен печат".

Ћерка сеоских учитеља, Светлана Алексијевич је студирала новинарство у Белорусији, која је у то вријеме била дио ШСР-а.

Извјесно вријеме је радила у редакцијама локалних листова, а потом и као учитељица у провинцији. Након дванаест година самовољног егзила у Енглеској, Француској и Њемачкој, ауторка од 2011. живи у Минску, у коме је, под Лукашенковом диктатором, у политичком смислу персона нон грата.

Ауторка је књига "Гласови утопије", "Посљедњи свједоци", "Вријеме секонд-хенда". Добитница је многих награда међу којима се посебно издваја награда за мир Удружења њемачких издавача која јој је додијељена 2013.

Алексијевич, једна од свега 14 жена које су досад освојиле Нобелову награду за књижевност, уз признање ће добити и чек на осам милиона шведских круна (око 950.000 долара или 855.000 евра).

Награда ће јој бити уручена 10. децембра у Стокхолму, на годишњицу смрти оснивача Нобеловох награда, Алфреда Нобела (1833-1896), шведског научника и филантропа.

Алексијевич је боравила у Београду 2010. и учествовала на округлом столу о миграцији који је у Центру за културну деконтамионацију организовала Фондација Хајнрих Бел.