latinica  ћирилица
08/10/2015 |  17:05 | Аутор: РТРС

Дара Стојиљковић одбранила мастер рад у 80. години (ВИДЕО)

Мало ко може да се похвали да је испунио све што је зацртао у животу. Глумица Дара Стојиљковић, једна је од њих.
Дара Стојиљковић - Фото: РТРС
Дара СтојиљковићФото: РТРС

Иако је прије двије деценије уписала мастер у Београду, на Факултету драмских умјетности, сплет околности спријечио jу je да га и заврши. Сада на прагу девете деценије живота, то је успјела на Академији драмских умјетности у Бањалуци. "

"Одбранила је завршни рад са коначном оцјеном 10 и тако стекла све услове за стицање академског звага мастер драматургије", рекао је предсједник комисије и декан на Академији др Лука Кецман.

И све то у 80. години живота. Рођена је 1936. у Бањалуци, Краљевини Југославији. Радни вијек, преко 50 година посветила је представама, по којој филмској улози, али прије свега студентима. Иако је на папиру давно у пензији, она се ни данас не осјећа тако.

"Ја сам данас побједила, а када рецитујем, људи око пене падају, а можете замислити шта би то било да сам оптимиса, па људи не би знали шта би", каже Дара Стојиљковић.

Шта значи бавити се послом који волиш демонстрирала је и данас.

"Ја мислим да ово није забиљежено у региону па чак ни у Европи, да неко у 80. години одбрани мастер тему. И као што је рекла Дара, све што започне она то и заврши и то је данас доказала", рекао је Кецман.

Није се одрекла старих вриједности, па је цијели мастер рад куцала на писаћој машини, а касније тражила ко ће јој рад преписати у електронској форми.

Ја мислим да она овдје неће стати иако је то рекла. Сигурно ће написати и докторат, јер неко када се роди са таквом енергиом, то једноставно треба да буде примјер свима", ријечи су Дејана Андрића, режисера и пријатеља.

Умјетност и умјетник не могу промијенити свијет и направити револуцију, али могу утицати на свијет људи, а то је вјерујте, велико. Овим ријечима Дара Стојиљковић и почиње и завршава своју причу.