latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Пахор и Николић о захтјеву Косова за пријем у Унеско

Словеначки предсједник Борут Пахор стао је данас у одбрану одлуке своје земље да коспонзорише приједлог Албаније да се захтјев за пријем Косова у Унеско уврсти у дневни ред Извршног савјета те организације, уз образложење да Косово има одговорност да заштити српско културно наслеђе, преноси СТА.
Томислав Николић и  Борут Пахор - Фото: ТАНЈУГ
Томислав Николић и Борут ПахорФото: ТАНЈУГ

"Косово као независна држава има одговорност да обезбиједи заштиту српског културног наслеђа на својој територији", изјавио је Пахор на конференцији за штампу након састанка са предсједником Србије Томславом Николићем који борави у посјети Словенији.
 Николић је, међутим, у обраћању новинарима истакао да је пријем Косова и Метохије у Унеско апсолутно неприхватљиво и замолио свог словеначког колегу да Љубљана не подлегне притисцима и помогне Србији по том питању, упркос различитим ставовима двију држава по питању једнострано проглашене косовске независности.
 Предсједник Србије је рекао да је пријем КиМ у Унеско за Србију неприхватљив по више основа, а прије свега због тога што је српска баштина неотуђиви дио бића српског народа, дио његове историје, његова духовна вертикала.
 Николић је рекао и да је захтјев за пријем Косова у Унеско правно неутемељен и негативно би се одразио на исхода планираних експертских разговора о заштити имовине Српске Православне Цркве и споменика српске културе на Косову и Метохији у оквиру дијалога Београда и Приштине. 
 "Насилним присвајањем српског наслеђа, Албанци са Косова и Метохије покушавају да фалсификују историју и индиректно подметну цијелом свијету некакву косовску нацију као општеприхваћену чињеницу", рекао је Николић.
 Он је додао да је словеначког колегу замолио да не подлегне притисцима, да нам помогне и да покуша да разуме нашу исконску потребу да очувамо своје историјско наслеђе.  
 "Рекао сам предсједнику да је парадоксално то да Албанци говоре да су њихови манастири, а те манастире чува Кфор и косовска полиција управо од њих. Упркос чињеници да је Словенија коспонзорисала предлог Албаније да се захтјев за пријем у чланство Косова у Унеско уврсти у дневни ред Извршног савјета и томе што имамо супротне ставове око питања независности, позвао сам предсједника Пахора да уважи нашу аргументацију и да се у будућности словеначка страна постави уздржаније", рекао је Николић.
 Према наводима агенције СТА, Николић и Пахор су се ипак сложили да различити ставови на ту тему не представљају препреку томе да се добра сарадња између Србије и Словеније настави.