latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:19 | Аутор: РТРС

Састанак код предсједника без опозиције (ВИДЕО)

Лидери СДС, ПДП и НДП одлучили су да неће присуствовати састанку о актуелној политичкој ситуацији који је за сутра заказао предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Палата Предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Босић, Иванић и Чавић тврде да предсједник Републике не извршава своје уставне обавезе и не ради на јединству Српске и њених грађана, већ, како тврде, продубљује нејединство. Затражили су формирање механизма координације чији би задатак био комуникација између Владе Српске и српских представника у заједничким институцијама.

Док љути противници из бошњачког политичког корпуса у БиХ збијају редове, а хрватски већ одавно јединствено дјелују – српски не одустају од подјела. Од међусобних оптужби и негативног етикетирања. Позив предсједника Републике Српске на разговор о акутним политичким питањима, опозиција је искористила за критику актулене републичке власти, Предсједнику Српске, замјерају јер, како кажу, не поштује уставне обавезе.

Младен Босић, предсједник СДС, каже да ниједна странка Савеза за промјене неће ићи на састанак." Сматрамо да предсједник Републике Српске, прије свега, треба да почне да извршава своје обавезе да би се уопште створили услови за норамлну комуникацију и за нешто што би било у интересу РС", каже Босић.

Лидер ПДП Младен Иванић сутра путује у Бугарску на раније договорену међународну конференцију. Његови партијски сарадници Палату предсједника РС ће заобићи у широком луку. "Предсједник тражи да разговарамо, теме за које не знамо шта су јер нема дневног реда, а истовремено истог дана када то тражи имате серију напада на чланове ПДП с истим оптужбама које су биле и раније. Дакле какво јединство", каже Иванић.

И у НДП одбијају било какву политичку дебату два блока у Српској. Супротстављени ставови, каже Дараган Чавић, неће произвести ниједан заједнички закључак. "Да бисмо уопште отворили политички дијалог ове врсте између политичких странака, прво морамо успоставити механизам који ће омогућити да заједнички дјелујемо и да се уважавамо на истим принципима", каже Чавић.

У СНСД долазак опозиционих лидера на заједнички састанак нису ни очекивали. Прва је реакција, након одлуке опозиције, из посланичких клупа. Предсједник посланичког клуба СНСД Радован Вишковић каже, да се "у НСРС стално може чути да колеге из опозиције нон-стоп позивају на дијалог, а кад им се пружи прилика за тај дијалог онда им страни ментори не дозволе да дођу на тај састанак. Овдје нису одлучили лидери Савеза за промјене, него страни ментори".

Како год, за нешто више од три мјесеца, ово је други покушај предсједника Републике Милорада Додика, да за истим столом окупи предсједнике водећих политичких партија у Српској. Први заказан за крај јуна, био је посвећен раду Суда и Тужилаштва БиХ.