latinica  ћирилица
08/10/2015 |  20:24 | Аутор: Агенције

Сузавац и водени топови на демонстранте у Бејруту

Либанске снаге безбједности испалиле су сузавац и употријебиле водени топ да би растјерале антивладине демонстранте у Бејруту.

Незадовољство радом либанске Владе узрок је више протеста у протеклих неколико мјесеци. Демонстранти су бацали разне предмете, укључујући каменице на полицију која им је блокирала пут ка згради парламента у Бејруту.

Неименовани болнички званичник рекао је да је тридесетак особа примљено у болницу због гушења од сузавца. Повријеђено је најмање шест полицајаца.

Либанска Влада, у којој су супростављене политичке фракције, од свог формирања прошле године са муком доноси и основне одлуке. Либан нема предсједника дуже од годину дана, усљед недостатка договора ко би могао да обавља ту функцију.

Аналитичари наводе да је политичка криза повезана и са широм регионалном ситуацијом, укључујући рат у сусједној Сирији због које је у Либан стигло више од милион избјеглица.

Либанске опозиционе политичке блокове подржавају Саудијска Арабија и Иран, који, такође одвојено подржавају зараћене стране у Сирији.

Саудијска Арабија подржава сунитски "Покрет за будућност" бившег премијера Сада ал Харирија, а Иран шиитску странку Хезболах и њихове савезнике.