latinica  ћирилица
08/10/2015 |  20:39 | Аутор: Агенције

Јункер: Избјегличка криза у Европи ће трајати годинама

Избјегличка криза у Европи могла би да потраје још годинама, упозорио је данас предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер током посјете центру за прихват избјеглица на њемачко-аустријској граници.
Жан Клод Јункер - Фото: Screenshot
Жан Клод ЈункерФото: Screenshot

"Ова избјегличка криза ће трајати неколико година. Не гајим илузије да ће ово што сада доживљавамо ускоро бити ствар прошлости", истакао је Јункер на конференцији за штампу у њемачком пограничном граду Пасау, пренијела је агенција АФП.

"Морамо да кажемо људима да ово није привремено стање, већ нешто са чиме ћемо морати да живимо годинама", истакао је он.

Европа се суочава са највећим приливом избјеглица још од Другог свјетског рата, али Јункер истиче да "стари континент" може да се ности са тим.

Чланице ЕУ су, међутим, подијељене око тога како се ухватити у коштац са тим изазовом, наводи АФП, подсјећајући да је Њемачка одлучила да отвори врата избјеглицама који бјеже од рата, а претежно Сиријцима, док је Мађарска подигла ограде како би спријечила улазак избјеглица.

Јункер је, очито мислећи на Мађарску, рекао: "Не требају нам нови зидови у Европи, а посебно не зидови између држава чланица ЕУ".