latinica  ћирилица
08/10/2015 |  21:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Могерини: Не пребацујемо одговорност на Западни Балкан

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је вечерас да рјешење за мигрантску кризу мора наћи у заједничком раду и демантовала да ЕУ покушава да пребаци одговорност на земље Западног Балкана.
Министарски самит у Луксембургу - Фото: ТАНЈУГ
Министарски самит у ЛуксембургуФото: ТАНЈУГ

"Сви смо у истом чамцу, имамо заједничке проблеме и тражимо заједничка рјешења", рекла је Могерини новинарима након првог дијела вечерашње заједничке седнице министара правде и полиције земаља чланица ЕУ и држава Западног Балкана у Луксембургу.
 Она је оспорила оптужбе да министри ЕУ, који су раније данас усвојили декларацију у којој се предвиђају мјере за брзу депортацију миграната који нису стекли право на азил у треће земље, покушавају да пребаце одговорност на земље Западног Балкана.
 "Напротив, овдје је ријеч о заједничком прихватању одговорности, а не о пребацивању", казала је она.
 Висока представница је подсјетила да су ратови у бившој Југославији окончани релативно недавно, и да то има добре и лоше стране.
 "Добро је то што је људима још свјеже у сјећању како је то бити избјеглица, па су стога спремни да помогну, а лоше што сјећања на рат изазивају тензије међу сусједима", казала је она и додала да је заједно са комесаром за сусједску политику и проширење Јоханесом Ханом упорно радила да се те тензије смање.
 "Сарадња није била савршена, али захваљујући политици проширења и регионалној сарадњи имамо оквир и добру стартну позицију да се она поправи", казала је Могерини.
 Жан Аселборн, шеф дипломатије Луксембурга, изјавио је да је вечерашњи састанак био историјски, јер су се први пут око стола окупили не само министри из ЕУ,него и са Западног Балкана, Турске, Јордана и Либана.
 "Имамо оквир за солидно партнерство, а ово је прилика да га консолидујемо", казао је он, додајући да је циљ вечерашњег састанка да се донесу мјере за јачање капацитета транзитних држава за прихват избјеглица, побољшање система азила и боља контролу граница.
 Могерини је рекла да је ЕУ спремна да дио помоћи за избјеглице из рата у Сирији у земљама у непосредном окружењу те земље преусмјери ка Западном Балкану.
 У те сврхе већ је основан фонд вриједан 500 милиона евра, а висока представница је казала да очекује да индивидуалне чланице дају додатне донације, тако да буде достигнута укупна сума од милијарду евра.
 Иако је састанак требало да буде завршен вечерас, министри су након заједничке конференције за медије Могеринијеве и Аселборна наставили рад.
 Србију на овом скупу представљају шеф дипломатије Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.