latinica  ћирилица
09/10/2015 |  14:09 | Аутор: СРНА

Тадић: БиХ активна у борби против тероризма

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић данас је у Букурешту истакао да је БиХ члан низа међународних инструмената и стандарда који се тичу превенције и борбе против тероризма.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

На Регионалној конференцији о изазовима превентивног одговора кривичног права на тероризам и борбу против страних бораца терориста, Тадић је навео да је БиХ у посљедње вријеме уложила значајне напоре како би свој систем превенције и борбе против прања новца и финансирања терористичких активности усагласила са захтјевима ФАТФ-а и Манивала.

Према његовим ријечима, посебан дио тих мјера односи се на јачање сарадње са Интерполом и на склапање оперативних споразума са Европолом и Евроџастом, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Тадић је посебно нагласио да, у контексту тренутних безбједносних изазова с којим се суочавају земље Југоисточне Европе и Медитерана, БиХ активно доприноси свим облицима сарадње на рјешавању мигрантске кризе, али и других безбједносних изазова који су директна посљедица активности терористичких група у свијету, посебно Ал каиде и "Исламске државе".

Подсјетивши на комплексну ситуацију унутар БиХ, са чије територије "Исламска држава" регрутује своје борце, као и на суочавање са терористичким нападима на Амбасаду САД у Сарајеву и полицијске станице у Бугојну и Зворнику, Тадић је позвао земље регије да све информације које имају у вези са могућим терористичким активностима доставе безбједносним агенцијама БиХ.

Регионалну конференцију о изазовима превентивног одговора кривичног права на тероризам и борбу против страних бораца терориста заједнички су организовали Канцеларија УН за дроге и криминал /УНОДОК/ и Парламентарна скупштина Медитерана /ПАМ/.

Парламентарну скупштину БиХ на скупу у Букурешту представљали су чланови сталне делегације у ПАМ - Менсура Бегановић, Огњен Тадић и Шемсудин Мехмедовић.