latinica  ћирилица
09/10/2015 |  18:59 | Аутор: РТРС

Све извјеснији улазак СББ у власт узбуркао политичку сцену (ВИДЕО)

Приближавање СДА и СББ и све извјесније постизање коалиционог договора између ове двије странке, што је до прије пола године било скоро незамисливо, поново је уздрмало, ионако турбулентну бх. политичку сцену.
Фахрудин Радончић (архив) -
Фахрудин Радончић (архив)

Улазак СББ-а у власт Федерације, након што је ДФ изашао из коалиције са ХДЗ-ом и СДА, све је извјеснији. У току су интензивна унутарстраначка договарања - СДА је данас одржала сједницу Главног одбора који је дао подршку Бакиру Изетбеговићу да настави разговоре с циљем уласка СББ-а у власт. За сутра је заказан и Главни одбор СББ-а. Истовремено, евентуалне промјене на бх. нивоу још су неизвјесне. ХДЗ сматра да је реконструкција Савјета министара логичан корак. Међутим, отпор према уласку СББ-а у Савјет министара показује СДС.

Данашња сједница федералног парламента и практично је показала да СББ постаје дио већине у овом ентитету и да разговори са СДА нису само пука прича.
"Надамо се да ће они уродити плодом, на крају уласком СББ-а у извршну власт ФБиХ, што само по себи намеће једну логику уласка СББ-а на државни ниво", рекао је Маринко Чавара, предсједник Федерације БиХ и потпредсједник ХДЗ-а. 

Било каквој промјени у Савјету министара за сада се опире и СДС из које већ данима понављају како они имају споразум са СДА и ДФ-ом и како не треба мијењати оно што функционише.

"Mи не видимо ниједан реалан разлог зашто би у овом тренутку мијењали садашњу композицију скупштинске већине, односно Савјета министара, ја сам то пренио господину Изетбеговићу", каже предсједник СДС-а Младен Босић.
У животу, нарочито у политици никад не реци никад – поручује Бакир Изетбеговић. Истиче да би приближавање СДС-а и СББ-а могло бити у интересу БиХ.

" Jа ћу радити на томе да се ево и ту неки фронтови затворе, да ли ће до тога доћи не знам, за сада имамо један отпор СДС-а, ја форсирати ствари нећу, нећу условљавати, немам намјеру прегласавати, али ћемо радити на томе да се ти сви односи поправе", навео је предсједник СДА, Бакир Изетбеговић.

На Изетбеговићеву најаву могућег приближавања СББ и СДС, није дуго требало да из Српске стигну прве реакције.

" Не можемо да пустимо да нам олако улазећи Фахрудин Радончић у већину у парламенту БиХ направе већину за промјене Устава, а да РС не реагује на ту тему", рекао је лидер СНСД-а Милорад Додик.

"Ви знате да је СДС прије неколико дана рекао да ни по коју цијену не жели да види СББ, сад ће Бакир да наред", навео је посланик Слободног демократског српског клуба у НСРС, Ненад Стевандић.

У којем правцу ће се ствари даље одвијати у вези са већином на бх. нивоу могло би бити јасније након сутрашње сједнице главног одбора СББ-а и најављеног скорог састанка Изетбеговић-Радончић у чијем је помирењу, према Изетбеговићевим ријечима, улогу медијатора имао лидер ХДЗ-а Драган Човић.