latinica  ћирилица
12/10/2015 |  11:09 | Аутор: Вечерње новости

"Роман краљице Наталије"; враћање заслуга Драгутину Илићу

Осим као старијег брата пјесника Војислава Илића, данашња шира публика скоро и да не познаје Драгутина Ј. Илића (1858-1926) и његово дјело. Историчари су га игнорисали, затим површно помињали и напосљетку неадекватно вредновали.
Роман краљице Наталије - Драгутин Ј Илић - Фото: Novosti.rs
Роман краљице Наталије - Драгутин Ј ИлићФото: Novosti.rs

"Роман краљице Наталије" Драгутина Ј. Илића, враћа на сцену давно заборављеног писца из чувене умјетничке породице.

Такву слику покушава да исправи Светлана Томић која је приредила овај роман, а у поговору освјетљава овог "оригиналног, продуктивног, жанровски разноврсног и политички активног писца, који је унио различите новине у српску књижевност".

У своје вријеме Драгутин Ј. Илић био је поштован аутор лирских пјесама, десетерачких спјевова, драма, романа, путописа, мемоара, биографија... Српску књижевност није обликовао само као писац, већ и као књижевни историчар, теоретичар и критичар.

- Да озбиљнији истраживачи нису били упорни у свом интервенционизму, данас се не би знало да је он 1881. имао важну улогу у оснивању првог српског књижевно-умјетничког удружења у Београду, да је знатно обогатио позоришни репертоар, створио нови трагички стих, био бољи лиричар и драматичар од Јована Суботића, успјешнији драматичар и приповједач од Ђуре Јакшића, плоднији од Стерије, а по броју пјесама раван Змају, да је у поезију унио социјалну тенденцију, да је написао најбољи роман о старом Београду, а његову трагикомедију "Послије милион година" (1889) научници сматрају првом научнофантастичном драмом у свјетској књижевности - каже Светлана Томић.

Он је и аутор чувених пјесама "Стојано, мори Стојанке" и "Шано душо, Шано мори" које су неоправдано приписане народу. Неодговарајуће оцјењивање његовог дјела, по њеним ријечима, многи истраживачи су повезали с одлуком "врховног судије" - Јована Скерлића, да 1912. овог писца не укључи у своју "Историју нове српске књижевности", а постоје увјерења да је том приликом код Скерлића преовладала лична нетрпељивост. Извјесно је да су два интелектуалца имала различите естетске и етичке идеале, супротна политичка опредјељења, па и личне сукобе.

Иако је одувијек био поштован писац и високо оцијењен, његово мјесто остало је проблематично у српском канону и образовању.

У "Роману краљице Наталије", Драгутин Илић је описао своју улогу у организовању побуне народа ради одбране краљице Наталије Обреновић и спречавању њеног протјеривања из Србије. Роман освјетљава драматичне тренутке када је краљ Милан помоћу војске и полиције изазвао крвопролиће народа 6. маја 1891, а излазио је у наставцима у "Цицварићевом београдском дневнику".