latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Коцијанчич: Чланицама ЕУ препоручено отварање поглавља 35

Европска комисија и Европски савјет за спољне послове доставили су Савјету министара и чланицама ЕУ препоруку за отварање поглавља 35 у преговорима са Србијом, које се бави питањем Косова, изјавила је Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице за спољну политику и безбједност ЕУ Федерике Могерини.
Маја Коцијанчич - Фото: Screenshot
Маја КоцијанчичФото: Screenshot

На питање како коментарише изјаве српских званичника да се поглављем 35 од Србије тражи да призна независност Косова, Коцијанчичева каже да је на државама чланицама да размотре учинак Србије и одлуче о отварању поглавља.

"У складу са оквиром за преговоре о приступању Србије Европској унији, Европска комисија и ЕЕАС припремили су и доставили Савјету министар своју оцјену о напретку дијалога и предложили државама чалницама отварање поглавља 35", рекла је Коцијанчич за "Данас".

Према њеним ријечима, процјена се односи на разматрање споразума постигнутих у дијалогу, односно отворених питања у примјени.

"Сада је на државама чланицама да размотре учинак Србије и одлуже о отварању новог поглавља", истакла је портпаролка Федерике Могерини.