latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:13 | Аутор: РТРС

Ослобођен Аљбин Курти, полиција поклекла пред демонстрантима (ВИДЕО)

Премијер Косова Иса Мустафа два пута гађан је јајима, виђен је и сузавац у "косовском парламенту", а у понедјељак увече и нереди на улицама.
Приштина: Сукоб демонстраната и полиције - Фото: Beta/AP
Приштина: Сукоб демонстраната и полицијеФото: Beta/AP

Бивши лидер покрета "Самоопредјељење" Аљбин Курти означен је одговорним за бацање сузавца за вријеме сједнице Скупштине, његови посланици нападали су предсједника Владе самопроглашеног Косова, а он је ухапшен послије чега су симпатизери радикалног покрета изазвали нереде у Приштини.

Одмах по хапшењу Куртија, Покрет "Самоопредјељење"  позвао је своје активисте да се окупе код полицијске станице и протестују због хапшења.

Они су бацали камење на полицију, која је употријебила сузавац да би их растјерала. У тим сукобима повријеђено је неколико полицајаца и активиста и запаљено неколико возила, преноси "Газета експрес".

Сукоби су се у мањој мјери проширили и на друге дијелове Приштине, гдје је камење бацано на канцеларије Демократске партије Косова.

Посланици Покрета "Самоопредјељење" и Алијансе за будућност Косова 8. октобра блокирали су рад скупштине самопроглашеног Косова, незадовољни споразумима који су у Бриселу потписани са Београдом.

У изјави за "Клан Косова", министар унутрашњих послова Скендер Хисени рекао је да се употреба пиротехнике санкционише законом.

Након неколико сати Курти је из полицијске станице у Приштини пуштен на слободу, јавили су приштински медији.

Његовом ослобађању претходили су сукоби присталица "Самоопредјељења" са полицијом у којима је било повријеђених.


Док активисти "Самоопредјељења" сматрају да је њихов протест допринио ослобађању Куртија и то називају "побједом", извори Коха.нета наводе да је он из притвора пуштен у редовној процедури.

Курти се обратио присталицама испред позоришта у Приштини, којима је поручио да ће "Самоопредјељење" наставити борбу за своје циљеве, међу којима је и противљење формирању Заједници српских општина.

Он је рекао да је ухапшен у Чаглавици и да му полицајци нису показали налог за хапшење, додавши да то показује да је полиција постала "политичка".

Портпарол полиције Баки Келани рекао је да је полиција испалила сузавац да би растјерала окупљене, након што је у сукобима повријеђено троје демонстраната и седам полицајаца, пренио је АФП.


Келани је раније изјавио да је Курти био ухапшен на основу налога издатог од надлежног тужиоца и одведен на испитивање, пренијела је коха.нет.

Посланик "Самоопредјељења" Глаук Коњуфца, који је ухапшен заједно са Куртијем кад су се враћали из Скопља, пуштен је одмах на слободу.

Извор: Б92, Тањуг