latinica  ћирилица
13/10/2015 |  11:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Холандски лист: МХ17 оборен руском ракетом БУК

Међународни истражитељи су закључили да је авион "Малезијан ерлајнса" на лету МХ17 у јулу прошле године оборен ракетом БУК која је произведена у Русији, а испаљена из источног дијела Украјине, коју под контролом држе проруске снаге, преноси данас холандски дневник "Волкстрант".
Остаци малезијског авиона (© AP Photo/ Peter Dejong) -
Остаци малезијског авиона (© AP Photo/ Peter Dejong)

Позивајући се на три извора блиска истрази, угледни лист прецизира да је истрагом утврђено да је авион погођен ракетом БУК земља-ваздух 17. јула 2014. године, док је летио на релацији Амстердам-Куала Лумпур.

Коначни извјештај ће званично бити објављен касније данас у холандској војној бази, наводи АФП.

У том извјештају ће, послије скоро 15 мјесеци, бити саопштени резултати истраге пада "боинга-777" малезијске авиокомпаније на истоку Украјине у Доњецкој области, када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

У извјештају се, како наводи "Волкстрант", одбацује тврдња Москве да је авион погодила ракета коју су испалиле украјинске трупе док је летио на око 33.000 стопа изнад Украјине.

Коначни извјештај међународног тима истражитеља поднијеће предсједник Савјета за безбједност Холандије Тјибе Јустра у бази холандског ваздухопловства Гилзе-Рејн на југу земље.

У Савјету је речено да мандат тог тијела није био да утврди ко је "повукао обарач" и да се "истрага није бавила питањем кривице или одговорности", већ да се тиме бави холандско тужилаштво које спроводи кривичну истрагу. Међутим, два извора су рекла холандском листу да је "ракета БУК развијена и произведена у Русији".

"Може се претпоставити да проруски активисти не би били способни да оперишу таквом направом. Постоји сумња у умијешаност бивших руских војних званичника", рекао је неименовани извор "Волкстранту". У документу би, између осталог, требало да се нађу одговори на питања о узроку пада авиона и закључак о одлуци о лету изнад зоне конфликта.

Такође би требало да пружи одговор зашто су холандске породице морале да чекају између два и четири дана да би добиле потврду да су њихови рођаци били у авиону, као и да ли су путници и посада знали да авион пада, преноси француска агенција.

Прелиминарни извјештај Савјета о узроцима пада "боинга" био је објављен 9. септембра 2014. на основу првобитно доступних информација, гдје је, између осталог, наведено да се авион распао у лету због оштећења изазваних спољним ударом бројних "високоенергетских објеката".

Авион се срушио у вријеме оштрих борби украјинских и проруских снага на истоку Украјине, а званични Кијев и Запад окривили су директно проруске снаге.

Руски концерн "Алмаз-Антеј" спровео је сопствену реконструкцију, чији су резултати представљени на прес конференцији у Москви.

Произвођач противваздушног ракетног система "Бук" сматра да, ако је ракета и била испаљена, она је испаљена са украјинске територије.