latinica  ћирилица
13/10/2015 |  11:56 | Аутор: Независне

Топли оброк и регрес блокирају рачун ЖРС?!

За умањени топли оброк из ранијих година и неисплаћени регрес, радници Жељезница РС ће у просјеку добити по 4.600 КМ, без припадајућих камата.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

За 124 железничара који су пред Врховним судом Републике Српске добили спор против предузећа, Жељезнице Српске треба да исплате 579.000 КМ и док то не изврши имаће проблема са нормалним финансијским функционисањем.

Судија Радмила Радојчић већ је наложила МУП да се у Жељзницама РС не може извршити пререгистрација и прометовање службених аутомобила.

- Имамо наговјештаје да је 2.200 наших радника тужило предузеће, или су тужбе у припреми. Уколико се примијени тумачење Суда да се регрес, топли оброк и друге накнаде које нису у оквиру редовне плате исплаћују на терет материјалних трошкова, то би цијели систем и његово функционисање могло довести у велике проблеме - рекао је генерални директор ЖРС Драган Савановић.

Он је презентовао податке по којима тренутно запослених 3.219 радника редовно прима плату, за разлику од прије четири године кад је он дошао на чело ЖРС и кад су плате касниле три мјесеца. У овој години радницима су уплаћени и доприноси и поред кашњења уплате грантова од Владе Републике Српске. Октобарски је, наиме, тек у доспјећу, а остаје да се дозначе по 33 одсто предвиђених за април, мај и јун.

Уколико би радницима морали да плате досуђени износ, то би пореметило све планиране правце стабилизације ЖРС, наводе у предузећу, и додају, да су на прву групу пресуда упутили апелацију Уставном суду БиХ, као и захтјев за ванредни правни лијек. Очекују и да се у рјешавање проблема укључи ресорно Министарство саобраћаја и веза Српске, као и Влада Српске.