latinica  ћирилица
13/10/2015 |  12:02 | Аутор: РТРС

Ревизор БиХ вријеђао и пријетио новинарки "Гласа Српске"

Замјеник главног ревизора Канцеларије за ревизију институција БиХ Џевад Некић јутрос је грбо извријеђао и пријетио новинарки "Гласа Српске" из Источног Сарајева Жељки Домазет, због текста који је објавила у данашњим новинама под насловом "Замјеник шефа ревизора гура сина за радног колегу", али и, како преноси "Глас", изговорио низ пријетњи и неутемељених квалификација и оптужби.
Џевад Некић (фото: glassrpske.com) -
Џевад Некић (фото: glassrpske.com)

“Ти си кокошар који рекетира људе по Парламенту БиХ. Ходате и рекетирате их. Тужићу вас. Одакле си ме звала. Са броја "Независних"“, рекао је Некић.

На констатацију Домазетове да је дописништво "Гласа Српске" у просторијама "Независних новина" у Сарајеву, Некић је наставио да галами и пријети:

“Ти појма немаш. Узела си новац да напишеш тај текст. Знам и ко ти је наручио тај текст. Видјећеш ти ко сам ја“ , рекао је Некић.

Уреднички колегијум "Гласа Српске" данас је најоштрије осудио  Некићев напад на новинарку.

“Пријетње и изношење низа неутемељених, произвољних и увредљивих квалификација и оптужби на новинара су недопустиви и представљају најгрубљу врсту притиска. Од Некића захтијевамо да се јавно извини нашем новинару и редакцији 'Гласа Српске'. Позивамо Некића да, ако сматра да је оштећен, заштиту тражи од правосудних институција умјесто што је правду самовољно и бахато узео у своје руке користећи се пријетњама и језиком улице. Од руководства Канцеларије за ревизију институција БиХ очекујемо да се изјасни о Некићевом нападу“, саопштио је уреднички колегијум "Гласа Српске".

"Независне" наводе да је нови напад на новинаре услиједио дан након напада министра безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића на новинаре наше медијске куће.

Подсјећамо, Мектић је РТРС оптужио да је "војно крило СНСД-а", а наше новинаре прозивао је појединачно и грубо вријеђао.

Удружење новинара Републике Српске осудило је непримјерену Мектићеву комуникацију и позвало га да не вријеђа поједине новинаре, јер тако деградира и функцију коју обавља и да хитно упути извињење. 

Реаговали су и из Клуба новинара Бањалука: "Не желећи да улази у уређивачку политику било којег медија, па тако ни Радио-телевизије Републике Српске, Клуб новинара оштро осуђује непримјерене ријечи министра Мектића упућене запосленима РТРС-а и прозивке чланова њихове породице на личној основи".

Уређивачки колегијум РТРС-а најоштрије осуђује Мектићево понашање и тражи од њега да се јавно извини новинарима наше куће и њиховим породицама.