latinica  ћирилица
13/10/2015 |  21:58 | Аутор: БЕТА

Фотографија плаћена два долара сада вриједи бар два милиона!

Фотографија одметника са Дивљег запада Билија Кида, за коју је један колекционар платио два долара у продавници старе робе, сада вриједи више милиона долара, пренио је "Гардијан".
Дио фотографије на којој Били Кид (лијево) игра крокет - Фото: илустрација
Дио фотографије на којој Били Кид (лијево) игра крокетФото: илустрација

Ријеч је о другој фотографији Хенрија Мекартија, познатог као Били Кид, чија је аутентичност потврђена.

Избледјелу фотографију Билија Кида 2010. године пронашао је колекционар Ренди Гихаро. Била је међу гомилом других фотографија, у картонској кутији, у једној продавници старе робе у калифорнијском граду Фресно, преноси Бета.

Ренди Гихаро је фотографију платио два долара, а процјењује се да сада вриједи више милиона долара, пошто је једина дотад потврђена слика Билија Кида из 1880. продата за 2,3 милиона долара.

На слици се види Били Кид како са својом бандом "Регулатори" 1878. негдје у Новом Мексику игра крокет, британску спортску игру која је у другој половини 19. вијека постала популарна и у САД.

Аутентичност слике је потврдила компанија "Кагин", специјализована за предмете из америчке историје, која је идентификовала Билија Кида заједно с неколико чланова "Регулатора", као и пријатеља и чланова породице.

Слика је направљена на вјенчању, у њето 1878. године, неколико мјесеци прије него што је та банда учествовала у бруталном сукобу који је постао познат као "Рат у округу Линколн".

Тај сукоб је тема више филмова међу којима и "Љеворуки револвераш“ у коме Билија Кида игра Пол Њумен.

Стручњаци из "Кагина" прво су били скептични када им је донесена фотографија, јер, према ријечима Дејвида Мекартија из те компаније, оригинална фотографија Билија Кида је свети грал Вестерн Американе.

Тим истражитеља је годину дана проучавао фотографију, а чак су пронашли и локацију на којој је снимљена у округу Чавес, гдје су нађени и остаци куће са слике.

Документарац о проналаску ове слике, који је направила телевизија Национална географија, требало би да буде емитован овог мјесеца.