latinica  ћирилица
14/10/2015 |  11:40 | Аутор: Агенције

Приче за лаку ноћ занимљивије када их чита тата

Већина дјеце не може да се успава без приче за лаку ноћ - вечерњи ритуал, традиција у многим породицама, обично изводе оба родитеља, у смјенама.
Успављивање бебе (фото:google.com) -
Успављивање бебе (фото:google.com)

Овај магични тренутак инспирисао је др Елизабет Дурсма са Универзитета у Валонгону, у Аустралији, и екипу научника са Универзитета Харвард да обаве истраживање о утицају читања дјеци.

Резултати њихове студије су показали да су приче које прича тата изузетно дјелотворне.

Истраживачи су установили да су очеви много експресивнији и склони интерпретацији. За разлику од мајчиног, махом драматичног читања, театрално очево читање више поспјешује дјечију машту. Ова стимулација мозга утиче на развој говора код дјеце, посебно код малишана млађих од двије године.

По мишљењу др Дурсма, која је била вођа истраживања, читање може да помогне дјетету да развије своје психомоторне способности тако што ће, на примјер, окретати странице.

"Очеви би требало да се више ангажују како би дјеци помогли да развију своје способности. Могли би да им постављају загонетке, да заједно цртају, пишу и праве колаже", навела је она.

Аутори студије истичу, такође, да је читање приче за лаку ноћ идеалан тренутак за успостављање блиског односа између оца и сина.