latinica  ћирилица
15/10/2015 |  08:16 | Аутор: РТРС

Случајно пронађен лијек против рака?

Научници су сасвим случајно открили да протеин маларије може бити дјелотворно оружје против рака и тиме можда неочекивано остварили продор у потрази за лијеком против ове болести.
Протеин маларије може бити дјелотворно оружје против рака (Фото: www.cell.com) -
Протеин маларије може бити дјелотворно оружје против рака (Фото: www.cell.com)

Дански тим научника трагао је за начинима заштите трудница од маларије, која може да изазове озбиљне проблеме, јер напада бебину постељицу, али су том приликом установили да ојачани протеини маларије нападају и рак, што би могао да буде значајан корак напријед у лијечењу ове болести.

Тим је комбиновао дио протеина који вакцина против маларије користи да продре у ћелије са токсином. Добијени “коктел“ продире у ћелију рака и ослобађа токсин, који их убија.

Научници су установили да се у оба случаја протеин маларије качи за исти угљени хидрат - сазнање које би могло да помогне у стварању лијека против рака.

"Научници су деценијама трагали за сличностима између раста плаценте и тумора", објаснио је Али Саланти са Универзитета у Копенхагену.

"Плацента у року од неколико мјесеци од малобројних ћелија израсте у орган тежак око килограм и обезбјеђује ембриону кисеоник и хранљиве материје у релативно непознатом окружењу. На неки начин, тумори раде то исто: агресивно расту у релативно непознатом окружењу", објашњавају научници.

Процес је већ тестиран на ћелијама и мишевима обољелим од рака, а резултати су описани у чланку објављеном у часопису “Cancer Cell“. Научници се надају да ће у наредне четири године почети тестирање и на људима.