latinica  ћирилица
16/10/2015 |  15:23 | Аутор: РТРС

Одржан други састанак код Додика, опозиција поново није дошла (ВИДЕО)

СДС, ПДП и НДП поново су игнорисали позив предсједника Републике Српске. Нико од чланица тзв. Савеза за промјене није дошао у Палату Републике. Својим недоласком на састанак парламентарних странака, опозиција је показала да им је најмање стало до Републике Срске, прва су реаговања предсједника Српске Милорада Додика.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Позиву предсједника одазвали су се остали лидери парламентарних странака као и посланик Слободног демократског срспског клуба Ненад Стевандић.

Званичан позив опозицији за нови састанак није упућен али су врата Палате Републике за опозицију увијек отворена, рекао је предсједник Републике Милорад Додик. Учесницима састанака код предсједника није јасно због чега опозиција игнорише долазак у Палату Републике, јер је доста питања на која би требало да одговоре, али и да се, коначно, договоре о питањима приоритетним за Републику Српску. Без обзира на све, Додик је поручио да Српска има снагу да одбрани своју позицију.

Незапамћено српско нејединство у постдејтонској БиХ. У години када се обиљежава 20-а годишњица Дејтона и када су многе свјетске силе заговорнице промјене Устава БиХ, а све на штету Републике Српске – нема српског јединства. Да није било руског "НЕ" у Савјету безбједности, Србима би се приписао геноцид у Сребреници. Какав и чији пројекат спроводи СДС, ПДП и НДП у Сарајеву и због чега су престали да "играју за репрезентацију", требало је да данас одговоре у Палати Републике.

- Буџет БиХ мора да буде усаглашен за наредну годину у институцијама Српске, као и многе политике које ће бити на дневном реду. Морали су да нам дају одговор на питање шта су мислили када су подржали уговор БиХ и Исламске заједнице, као и да нам објасне елементе спољне политике, којом се не штите интереси Српске, за шта смо нажалост остали ускраћени - рекао је Додик.

Да у политици нема безгрешника чуло се и данас у Палати Републике. Вољели се или не, интереси Срспке морају бити изнадстраначки. СНСД-ов Небојша Радмановић који је своју политичку каријеру градио, највише у Сарајеву, каже да је изненађен ставом опозиције. То брине, јер је јединство једини одговор на притиске према Српској. То што заобилезе институције Српске, рачуне ће морати да положе грађанима.

Фото: РТРС

- СНСД позива на договор још једном. Не тражимо ваша мјеста у Савјету министара. Радите у интересу грађана - рекао је Радмановић. 

Предсједник ДНС-а Марко Павић оцијенио је да својим недоласком СДС, ПДП и НДП показују непоштовање према Срспкој, а да у Сарајеву представљају само себе и своје интересе.

Фото: РТРС

- Ако је ово љутња то бих опростио, али ако је то нешто што они системски раде и политику кроје у нечијим амбасадама или неким другим мјестима, онда је то погубно за Српску и све оно што ми морамо урадити на очувању Дејтона и уставне позиције Републике Српске - рекао је Павић. 

 Ријечи критике није штедио и предсједник СП-а Петар Ђокић. - Ово је дубок поремећај - рекао је Ђокић.

Фото: РТРС

То што Српска не игра у тиму разлог је за бригу. Начин комуникација српских представника, каже Ненад Стевандић, све више брине и грађане.

- Иза овог је неки озбиљан и нечасан пројекат - рекао је Стевандић.

Фото: РТРС

Ко урушава Републику Српску и због чијих интереса? Ко је изневјерио повјерење бирача? Због чега је све мање Срба у заједничким Комисијама на нивоу БиХ? Ово су нека од питања о којима ће расправљати Народна скупштина на посебној сједници, почетком наредне седмице. До дијалога мора доћи.