latinica  ћирилица
17/10/2015 |  09:57 | Аутор: Агенције

Чај од жалфије против прехладе

Захваљујући специфичним ензимима, пчелињи нектар такође може да спријечи упале и ублажи болове, који су посљедица назеба.
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock) -
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock)

 

Сезона прехлада је на помолу, па многи размишљају како да спријече и побиједе кијавицу, бол и пецкање у грлу без одласка код љекара. Стручњаци за традиционалну медицину у таквим ситуацијама често препоручују топле чајеве од зове и камилице, али и топло млијеко са медом. Захваљујући специфичним ензимима, пчелињи нектар такође може да спријечи упале и ублажи болове, који су посљедица назеба.

Ипак, од свих традиционалних лијековитих средстава, најдјелотворнији је, кажу, чај од жалфије, којим се више пута на дан испира грло. Пожељно је да се истовремено врат умота топлим шалом. Помаже и сисање бомбона на бази жалфије уз испијање много течности.

Али, уколико је тјелесна температура виша од 38,5 степени, и траје дуже од три дана, обавезно затражите љекарску помоћ. Индикација за одлазак код доктора је и појава бијелих наслага на крајницима. Овај симптом може бити сигнал за ангину, која захтијева терапију.