latinica  ћирилица
20/10/2015 |  14:50 | Аутор: Б92

Од када постоји живот на Земљи?

Живи организми можда су постојали на Земљи прије четири милијарде година – триста милиона година раније него што се раније мислило, показало је ново истраживање.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Ако откриће буде потврђено, то значи да је живот "процвјетао" за невјероватно кратко вријеме, након формирања Земље.

Истраживачи су открили доказе за такву претпоставку у честицама графита заробљеног у старим кристалима циркона у Западној Аустралији.

- Прије 20 година, ово би била јерес. Докази постојања живота у периоду од прије 3,8 милиона година били би шокантни - каже Марк Херисон, један од аутора студије и професор геохемије на Универзитету у Калифорнији.

- Живот на Земљи почео је готово одмах по њеном настајању - каже Херисон.

Ново истраживање сугерише да је живот постојао прије "бомбардовања" унутрашњег дијела Сунчевог система, које је створило кратере на Мјесецу прије 3,9 милијарди година.
Атоми у графиту носили су обиљежја биолошког поријекла. Бии су обогаћени "лаким" изотопом угљеника, односно атомским низом који се обично повезује са живим бићима.

- Ако је живот на Земљи и уништен током "бомбардовања", онда је и убрзо поново процвјетао - каже Патрик Боенке, један од истраживача и дипломац у Херисоновој лабораторији.

- Планета је много више подсјећала на данашњу верзију него што се раније мислило.

Истраживачи, предвођени Елизабетом Бел, проучавали су више од 10.000 циркона формираних у магми Западне Аустралије.