latinica  ћирилица
22/10/2015 |  22:23 | Аутор: Агенције

Срећа зависи од три ствари

Истраживачи аустралијског Дикин универзитета установили да је за потпуни осјећај среће потребно да буду испуњена три услова која су назвали "златни тоугао среће".
Срећни људи (фото: www.topgalleriesphoto.com) -
Срећни људи (фото: www.topgalleriesphoto.com)

Ова три фактора која дефинишу срећу су добри међуљудски односи, стабилна финансијска ситуација и посједовање животног циља.

До овог закључка, истраживачи су дошли на основу студије која је спроведена у периоду од 15 година на узорку од преко 60.000 људи.

Роберт Каминс, један од аутора студије, истиче да су односи које имамо са другим људима од пресудног значаја: "И особе са ниским примањима могу да остваре задовољавајући ниво среће уколико су развили позитивне друштвене контакте и ако имају неки циљ у животу".

Ти односи не морају обавезно да буду романтичне природе, али је потребно да они подразумијевају подршку и интимност, објаснио је он.

"Неопходно је имати неког с ким можете да подијелите своје мисли, тајне, наде, снове и страхове. Животне тешкоће ће прије сломити оне којима недостаје та врста ослонца", закључио је аустралијски научник.

Каминс тврди да новац знатно утиче на срећу појединца јер му омогућава да се ослободи стреса.

Ипак, да би човјек досегао висок степен задовољства и среће, потребно је да му рад пружа више од финансијске сигурности.

Оно што је изненадило истраживаче је чињеница да су испитаници тек ријетко доводили срећу у везу са здрављем.

"Задовољство сопственим здрављем опада како старимо, али срећа, генерално, све више расте са годинама", рекао је Каминс.