latinica  ћирилица
23/10/2015 |  09:34 | Аутор: Б92

Како ће људи изгледати за 1.000 година? (ВИДЕО)

Климатске промјене, вјештачка интелигенција и генетске мутације драстично ће утицати на изглед људи.
Како ће људи изгледати за 1.000 година? - Фото: илустрација
Како ће људи изгледати за 1.000 година?Фото: илустрација

Људи би, рецимо, могли да добију црвене очи усљед мутација ДНК и да се рађају са тамнијом кожом због климатских промјена.

Видео објављен на канадском YouTube каналу AsapScience описује хипотетички сценарио у ком људи постају андроиди.

- У будућности ће наноботови, односно сићушни роботи, бити дио наших тијела и утицати на наше способности. Човјек више неће бити ограничен физиологијом, него ће постати мјешавина биолошког тијела и машине - гласе прогнозе др Алана Квана са Универзитета у Вашингтону.

Др Кван вјерује да је кључ наше будућности савладавање природне еволуције и прилагођавање људске биологије савременим потребама.

Пошто ће генетски инжењеринг постати "нормална ствар", "судбина човјечанства зависиће од укуса појединаца", сматра Кван, додајући да ће наши мозгови све више расти.

Истог мишљења је и Кадел Ласт, истраживач Свјетског института за проучавање мозга, који сматра да човјечанство пролази кроз велику "еволутивну транзицију".

Човјек будућности биће снажан, имаће прав нос, крупне очи и симетричне црте лица. Очи ће се прилагођавати климатским промјенама и појачаном космичком зрачењу, па су велике шансе да ће поред плавих, зелених и браон, бити и црвених.

Др Ласт сматра да би већ 2050. могли да примијетимо промјене у изгледу људи изазване новим технологијама, понашању и природној селекцији. Живјећемо дуже, децу добијати у позним годинама и ослањаћемо се на вјештачку интелигенцију за обављање свакодневних ствари.

Његов рад о еволуцији људи под називом "Human Evolution, Life History Theory and the End of Biological Reproduction" објављен је у стручном часопису "Current Aging Science".