latinica  ћирилица
24/10/2015 |  16:52 | Аутор: СРНА

Здравствена култура Требињки на високом нивоу

Здравствена култура Требињки је на високом нивоу, што је допринијело да ове године два карцинома дојке буду отривена у најранијем стадијуму.
Болница Требиње - Фото: СРНА
Болница ТребињеФото: СРНА

Радиолог-онколог у Болници Требиње Љубица Миљановић истакла је да рано откривање карцинома значи да је њихова патохистолошка дијагноза таква да неће подлијегати радиотерапији и хемотарпији, а неће оптерити ни Фонд здравственог осигурања додатним трошковима.

Након предавања одржаног у Требињу у оквиру обиљежавања октобра - Мјесеца борбе против карцинома дојке, Миљановићева је истакла да се старосна граница жена које оболијевају од карцинома дојке помјерила ка младој генерацији.

"Управо ова два карцинома откривена су код жена у тридесетим годинама. Захваљујући њиховој свијести и редовним прегледима, карцином је на вријеме отркривен, а њихов животни пут настављен без проблема", нагласила је Миљановићева.

Она је додала да се на онколошком одјељењу Болнице Требиње лијече и два мушкарца средње животне доби.

Предсједник Удружења грађана "Нада" Ковиљка Комненић каже да се овим предавањем настављају активности у борби против карцинома дојке, али да се жели указати и на значај превенције и да се подигне свијест грађана о њеној важности.

О положају жене у савременом тренутку и изазовима на које жена мора да одговори говорила је и професор социологије на Филозофском факултету у Никшићу Љиљана Вујадиновић.

Удружење грађана "Нада", које је организовало предавање, има 50 чланова, редовно проводи палпаторне прегледе, а прошле године релизовали су и кампању "Немој да закасниш", апелујући на жене да брину о здрављу и на вријеме обаве ултразвучне и мамографске прегледе дојки.