latinica  ћирилица
27/10/2015 |  19:16 | Аутор: Б92

Шта све има у виршлама: Од недекларисаног меса, до људске ДНК

Хоћете да сазнате шта се налази у виршлама које једете за доручак? Пазите шта желите.

Истраживање које је спровела америчка компанија "Клир Фудс" показало је да се у два одсто узорака виршли и у двије трећине вегетаријанских алтернатива овим производима налази људска ДНК. Ипак, то је само дјелић крајње непријатних открића до којих је дошла испитујући квалитет 345 виршли и кобасица 75 различитих брендова.

Загађиваче су пронашли у чак 21 узорку, а укупно 14,4 одсто су оцијенили као “проблематичне“ на овај, или онај начин.

“Средином 19. вијека у Америци кружиле су гласине да неки месари праве јефтине кобасице сличне франкфуртским од мљевеног псећег меса. Иако то нико није могао са сигурношћу да потврди, питања о виршлама, стара су колико и саме виршле, а сумње нису потпуно неосноване“, наводи се у извјештају компаније.

Виршле се обично праве у фабрикама у којима се отпаци меса, зачини и други састојци сјецкају и мељу у једноличну масу која се затим пакује у вјештачка, или природна цријева.

Затим се кувају у пушници, хладе под воденим тушевима и затим пакују.

Према Правилнику о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса Републике Србије, хреновка је “производ од меса добијен од меса, масног ткива, воде, кухињске соли, производа од крви, зачина, екстраката зачина, шећера, арома дима и адитива. Надјев хреновке може да се пуни у овчије танко цријево или у вјештачке омотаче одговарајућег пречника. У случају да је без омотача, тај производ ставља се у промет упакован. У хреновки, садржај протеина меса мора да је најмање 11%, садржај колагена у протеинима меса највише 20%, а у хреновки од живинског меса садржај колагена у протеинима меса мора да је највише 10%“. Ти подаци морају бити означени и на декларацији.

Клир Фудс је компанија која се служи секвенцирањем гена, како би открила шта се налази на трпезама широм свијета.

Резултати су ретко кад умирујући. У овом случају, у 14 одсто случајева пронађено је месо или производ који није наведен на декларацији.

Ипак, према мишљењу професора Корнел универзитета и стручњака за безбједност хране Мартина Видмана, резултатима Клир Фудса “Ово није ништа ново о виршлама. То је сензационалистички маркетиншки потез компаније који би требало да помогне у продаји њихових услуга“, рекао је он.

Ипак, Мелинда Вилкинс, професорка Универзитета у Мичигену, сматра резултате “интригантним“.

“Употреба генетске анализе у оваквим случајевима је фасцинантна. Мислим да ће у будућности бити све више оваквих анализа хране, како бисмо провјерили колико се садржај намирница заиста поклапа са декларацијама“, рекла је она.

Ипак, она би жељела више да зна о неким ставкама и извјештаја, нарочито оном који се тиче људске ДНК у виршлама.

“Када радите са генетским материјалима, у зависности од технике, можете детектовати врло мале количине ДНК које не би требало да буду ту. Ова оптужба је озбиљна, али компанија не наводи коју количину људске ДНК је пронашла. Можда је ријеч о само неколико ћелија“, рекла је она.

Такође, Клир Фудс не може да потврди тачан извор ДНК.

Ово је само једна од вијести о месним прерађевинама које смо могли чути ових дана. Свјетска здравствена организација званично је на листу канцерогених намирница уврстила сухомеснате производе, а свјеже црвено месо прогласила “могућим канцерогеном“.

Полемике су стигле и до Србије, па се огласило и Министарство здравља, које је саопштило да је потребно “више истраживања на ту тему“.