latinica  ћирилица
28/10/2015 |  14:08 | Аутор: РТРС

Калиновик: Задруга "Гвозно", центар за репродукцију товне пасмине говеда Абердин-Ангус

Пољопривредна задруга Гвозно из Калиновика од данас је постала велики центар за репродукцију свјетски познате товне пасмине говеда Абердин-Ангус.
Пасмина Абердин-Ангус (фото: whitfieldangus.co.uk) -
Пасмина Абердин-Ангус (фото: whitfieldangus.co.uk)

Пројекат вриједан два милиона марака у оквиру којег је набављено 60 грла, заједнички су реализовали Влада Републике Српске, Чешка развојна агенција и општина Калиновик.

Шездесет товних грла, након успјешно обављеног карантин, данас су преузели запослени у репро центру "Гвозно".

Објекти и храна за товна грла Абердин-Ангус су спремни, истакао је директор задруге Гвозно Миљан Велетић и додао да је припремљено 200 тона сијена.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у оквиру пројекта "Развој система за узгој говеда у БиХ", финансијски је помогло реконструкцију објеката који су прилагођени за узгој товних грла на фарми "Гвозно".

Помоћник ресорног министра Зоран Ковачевић рекао је да је уложено укупно два милиона марака од чега је Влада Републике Српске уложила више од милион. Он је истакао да су стигла и грла за фарме на Мањачи и Лакташима. Ријеч је о 60 грла исте пасмине, а коначан циљ је побољшање пасминског састава товних грла у Српској, нагласио је Ковачевић.

Начелница Општине Калиновик Милена Комленовић истакла је да је набавка расних товних грла изузетно значајна за овај сточарски крај којем су пашњаци главни природни ресурс.

Циљ пројекта је унапређење система крава-теле намијењеног производњи меса на пашњацима, а цјелокупна количина млијека се користи се за исхрану телади.

Први резултати продаје товних грла на тржишту у фарми "Гвозно" очекују се почетком 2017. године.