latinica  ћирилица
29/10/2015 |  09:52 | Аутор: СРНА

Србија- Прва интервенција гама ножем

У Клиничком центру Србије за 2. новембар заказана је прва интервенција новим апаратом - гама ножем, који се користи за лијечење пацијената који имају туморске метастазе на мозгу.

Гама зрацима третирају се само обољели дијелови, а не и околно здраво ткиво, третман није болан и пацијент дан касније може да иде кући.

Прва интервенција гама ножем у Србији биће код пацијента који се двије године лијечи од примарног карцинома плућа и има осам метастаза.

У наредних мјесец дана на апарату за радиохирургију, на чију набавку се дуго чекало, радиће се по један захват дневно, а сада више нема потребе да се пацијенти из Србије шаљу у иностранство на лијечење овим методом.

Прије набавке овог ножа, пацијенти из Србије упућивани су прво у Хрватску, а онда углавном у Турску, гдје је лијечење по пацијенту у просјеку плаћано око 6.000 евра.

Српски стручњаци завршили су обуку, а у прво вријеме помагаће им колеге из Чешке.

Начелник одјељења на неурохирургији Клинике за неурохирургију Даница Грујичић каже да је набавка гама ножа једна од највећих инвестиција у здравству Србије, на коју се дуго чекало.

Она је рекла да ће Министарство бити замољено да за сљедећу годину обезбиједи овој клиници више рамова који се стављају на главу пацијента како би се могло радити по четири до пет интервенција дневно, јер има много пацијената са разним туморима којима је потребна интервенција гама ножем.