latinica  ћирилица
29/10/2015 |  12:57 | Аутор: Агенције

"Гугл" у Индонезији тестира ширење интернета балонима

Амерички интернет џин објавио је да је постигао договор са три телефонска оператера у Индонезији да идуће године тестира пројекат о употреби балона за довод интернета до тешко доступних подручја.
Интернет - Фото: илустрација
ИнтернетФото: илустрација

Двије године стар "Гуглов" пројекат назван Лун састоји се у постављању мреже балона у стратосферу, на 20 километара висине, изнад путање авиона и лошег времена, као релеј између зона које имају приступ интернету и оних који га немају.

Прве пробе ових балона обављене су 2013. године на Новом Зеланду, и тимови укључени у пројекат Лун (на енглеском, други дио речи балон) успјели су да пренесу податке између два балона удаљена 100 километара, наведено је у поруци објављеној јуче на друштвеној мрежи Гугл плус.

"Гугл" додаје у поруци да Индонезија изгледа као добар кандидат за даље пробе и да само трећина од 250 милиона становника Индонезије тренутно има приступ интернету, а да би представљало велике тешкоће постављање оптичких каблова или монтирање и одржавање антена за мобилну телефонију на више од 17.000 острва који чине ту земљу.

Индонежански оператори Индосат, Телкомсел и XЛ Аxиаа потписали су јуче начелни договор с “Гуглом“, а детаљи о распоређивању балона, предвиђеном за идућу годину, још треба да се утврде.

То се ипак најављује као највећи тест до сада за пројекат Лун који је већ испробан у мањим размјерама са операторима као што је Телефоника у Латинској Америци, Телстра у Аустралији и Водафон на Новом Зеланду, али никад до сада са три оператора у истој области.

Прије Индонезије влада Шри Ланке је љетос најавила да планира споразум о примјени пројекта Лун да би постала прва земља у региону која ће имати интернет покривеност на цјелокупној својој територији.

Друга велика америчка интернет група “Фејсбук“ има конкурентни пројекат Луну, у коме би балони били замијењени соларним дроновима, међусобно повезаним ласерима, или са комуникационом опремом на тлу.

Конструкција првог таквог дрона, дизајнираног у Великој Британији и названог Акила, завршена је љетос, а пробе би требало би да почну прије краја године.