latinica  ћирилица
01/11/2015 |  09:04 | Аутор: Агенције

Реновирао кућу па пронашао цијели град

Становник данашњег Деринкујуа срушио је зид у подруму куће и открио да се иза њега налази тунел, па још једна просторија, па још једна и тако редом.
Кућа испод које је пронађен поземни град - Фото: илустрација
Кућа испод које је пронађен поземни градФото: илустрација

Тако је, потпуно случајно откривен највећи подземни град у Турској, који је укопан 85 метара површине земље. За овај необичан подземни град са правом се може рећи да је инжењерско ремек дјело и велико археолошко откриће.

Кроз њега тече питка вода, има низ вентилационих система, појединачних станова, продавнице, бунаре, собе гдје се чувало оружје, па чак и гробље. У граду је пронађена чак и школа, као и посебне одаје у којима су се држале животиње.

До сад су откривена 52 отвора за вентилацију, а такође је откивено да нису сви извори воде били повезани са површином, вјероватно због страха да би освајачи могли да затрују воду.

Претпоставља се да је овај подземни град који је могао да прими и до 50.000 људи настао у седмом или осмом вијеку прије нове ере.

Током успона Персијског царства град је био кориштен као насеље за избеглице, касније као склониште од инвазија Римљана и Арапа. Подземни град иначе је својим становницима пружао одличну заштиту од паклених врућина љети, док је зими био склониште од хладноће.

Овај импресивни град није једино невјероватно археолошко откриће у Турској. У његовој близини је откривено скоро 200 других подземних градова од којих најмање 40 имају три нивоа под земљом. Укупно, сви ови градови су могли да приме око 100.000 људи.