latinica  ћирилица
04/11/2015 |  16:44 | Аутор: Глас Српске

Кубанска вакцина и за пацијенте из Српске

Пацијентима из Српске, који болују од рака плућа, биће омогућено лијечење кубанским вакцинама "цимавакс ЕФГ" које су стигле у Србију, потврђено је у Министарству здравља Србије
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com) -
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com)

Ова терапија доступна је грађанима Србије отприје два дана и њена примјена је, како истичу у Министарству здравља Србије, још у почетној фази.

- Кубанска вакцина је бесплатна за осигуранике здравственог осигурања у Србији и спроводи се као студија, јер лек још није регистрован, док ће детаљи примјене те терапије за грађане из региона ускоро бити познати - рекао је портпарол Министарства здравља Србије Марко Павловић.

Да би пацијенти могли бити подвргнути терапијама овом вакцином морају имати аденокарцином плућа, односно да су у четвртом стадијуму болести и морају бити, како истиче Павловић, негативни на рецептор епидермалног фактора раста и да имају одређену количину тог фактора у крви.

- Терапију је могуће примити искључиво у здравственим установама у Србији и она неће бити бесплатна за осигуранике здравствених осигурања других држава - казао је Павловић, који није прецизирао колико ће ова вакцина коштати за пацијенте из Републике Српске.

Директор Универзитетског клиничког центра РС Мирко Станетић рекао је да су у борби против карцинома плућа неопходна сва расположива средства те да је сјајна вијест што ће пацијентима из РС бити омогућене терапије кубанском вакцином у Србији.

- Ако пацијенти из Српске буду упућивани у Србију на терапије кубанском вакцином, онда то морају бити они код којих је болест узнапредовала и њих треба квалитетно изабрати на основу препорука љекара - истакао је Станетић.

Станетић је нагласио да кубанска вакцина "цимавакс ЕФГ" није лијек који лијечи карцином плућа, већ га код једног броја пацијената претвара у хронично обољење и знатно им продужава живот у односу на друге познате лијекове.

Према посљедњем извјештају о здравственом стању становништва РС (2013), у Српској петина становништва умире од тумора, док је број обољелих од рака плућа 100 пацијената на 100.000 становника.