latinica  ћирилица
05/11/2015 |  18:19 | Аутор: Блиц

Црвено месо узвраћа ударац: Здравствене предности конзумирања ове намирнице

Прошлог месеца, Светска здравствена организација упозорила је да месне прерађевине повећавају ризик од рака, више него цигарете, азбест и арсен. Ипак, није све тако црно када је реч о конзумацији “најукусније хране на планети“. Црвено месо има и многа благотворна дејства по ваше здравље.
Месне прерађевине (фото: Thinkstock) -
Месне прерађевине (фото: Thinkstock)

Новинар британског “Телеграфа“, који каже да упркос поражавајућим подацима, одбија да се одрекне “најукусније хране на планети“, потражио је помоћ нутриционисткиње Шарлот Стирлинг-Рид и кренуо у потрагу за благотворним дејствима црвеног меса по здравље.Црвено месо је пуно протеина и гвожђа...

Само 70г црвеног меса недјељно?

Ако је веровати најновијем истраживању Универзитета Оксфорд, само једна говеђа шницла недјељно повећава ризик од рака дебелог црева за 42 одсто.

Студија у оквиру које су прикупљени подаци око 500.000 средовјечних љубитеља овог меса, препоручује само једну порцију црвеног меса недјељно, при чему је као просечна порција узета количина од 70 грама (?!).
“Месо је богато протеинима и гвожђем“, каже Стирлинг-Рид. “Будући да одређене групе људи у Великој Британији уносе малу количину гвожђа, црвено месо може одиграти корисну улогу у смањењу ризика од анемије усљед недостатка гвожђа.“

Вјеровали или не, процјењује се да две трећине људске популације пате од недостатка гвожђа. С друге стране, говедина садржи далеко већу концентрацију гвожђа него друге врсте меса које се често конзумирају (свињетина, пилетина). И то не било какво гвожђе. Тзв. хем гвожђе много се ефикасније апсорбује и искоришћава него не-хем гвожђе, које налазимо у зеленом поврћу. Говеђе месо је такође корисно за труднице, зато што је гвожђе од виталног значаја за развој мозга фетуса.

Протеин је такође важан играч када је у питању здраво тијело. Мишићна маса, производња антитела и имунолошки систем - сви они профитирају од црвеног меса.

Ово месо садржи и низ корисних хранљивих састојака и извор је витамина из групе Б, витамина Д, селена и цинка, па због тога доприноси уравнотеженој исхрани.

Витамин Б12 је од виталног значаја за заштиту готово свих великих структурних и функционалних система, између осталог, од неуролошких поремећаја, кардиоваскуларних болести, неплодности, па чак и рака. Осим тога, црвено месо је богато другим витаминима из групе Б, укључујући и тијамин, рибофлавин, пантотенску киселину, фолат, нијацин и витамин Б6.

Ту су и витамин Д, који штити од рахитиса, дегенеративне болести костију која настаје управо због недостатка овог витамина; селен, који је веома важан за антиоксидативну заштиту организма; цинк, који је важан за јачање имунолошког система и очување здравље мозга.

Када се уносе конзумирањем црвеног меса, сви ови састојци се, баш као и гвожђе, лакше разлажу него када се уносе кроз друге изворе хране.

Не заборавите масти!

Црвено месо сасвим сигурно побјеђује бијело месо када је ријеч о садржају витамина Б12, гвожђа и цинка, али, истовремено, садржи једнаку количину засићених и мононезасићених масти - при чему се ове посљедње, које благотворно дјелују на срце, налазе и у маслиновом уљу и чине камен-темељац медитеранске исхране.

Истраживање из 2012. објављено у часопису “Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион“ такође је показало да конзумирање посне говедине заправо регулише ниво холестерола и смањује ризик од обољења срца.

“Они који желе да наставе да једу црвено месо, могу то слободно да ураде“, закључује Стирлинг-Рид.

“Важно је да обрате пажњу на количину коју уносе. Уведите неколико дана без меса недељно, водите рачуна о величини порције меса и извесну количину протеина из меса замените алтернативом из махунарки.“