latinica  ћирилица
07/11/2015 |  09:22 | Аутор: Б92

Стално сте уморни? Ево како то да промијените!

Да бисмо издржали цијели радни дан који се често завршава тек касно увече, узмемо ли у обзир и породичне обавезе, потребно је придржавати се једноставних правила која често узимамо здраво за готово.
Умор - Фото: flickr.com
УморФото: flickr.com

Више је разлога зашто се често већ у подне осјећамо исцрпљено и уморно, од прескакања оброка до неиспаваности или сједилачког начина живота, а да бисмо се осјећали боље, треба се само придржавати основних правила и понекад себе ставити на прво мјесто.

Немојте бити гладни!

Сигурно сте чули за ово основно правило, али је питање колико га се придржавате. Осим што се оброци не смију прескакати, стручњаци се слажу како је најпаметније јести три већа оброка и два мања кроз дан. Такође није добро избацити омражене угљене хидрате како бисте задржали ниво шећера у крви и осјећали глад, али бирајте оне здравије. Када год можете, бирајте интегралне житарице, тјестенину или пиринач . Уз њих комбинујте намирнице с влакнима која ће осигурати да се угљени хидрати претворе у енергију која траје.

Не смијете бити жедни

Када осјетите жеђ, већ је касно јер сте вјероватно дехидрирани и енергија је пала. Могуће је да се у неком тренутку чак осјећате потпуно клонуло или вас ухвати вртоглавица када на примјер устанете од стола. Држите се старог доброг правила од осам чаша воде дневно, с тим да рачунате како воће, супе и остала јела или намирнице такође садрже воду. Ако се бавите вјежбањем, требата да појачате унос воде.

Живите у страху

Сви имамо своје бриге и проблеме, али стално ишчекивање лоших сценарија изазива ментални умор. Умјесто замишљања грозних ствари које се можда никада неће догодити, радије се посветите садашњости и стварима које се могу ријешити.

Недостатак гвожђа

Мањак гвожђа узрокује малокрвност, организам не производи довољно хемоглобина који је један од најважнијих протеина у нашем тијелу, а директно је одговоран за пренос кисеоника у црвеним крвним зрнцима. Зато можете осјећати умор па није на одмјер да посјетите љекара и урадите анализе. Уз умор, други су симптоми блиједа боја кожа, вртоглавица, поспаност, слабост, губитак апетита или лупање срца.

Покрените се

Да, тешко је замислити да након напорног радног дана одете до теретане или на час пилатеса, али вјежбање даје енергију. Ако можете, вјежбајте барем три сата прије одласка на спавање или по могућности ујутро, тако да омогућите тијелу да се опусти и тјелесној температури да падне што се обично догађа прије одласка на спавање.

Ограничите унос кофеина

Иако нас стимулише и многи не могу замислити дан без шољице каве, морате ограничити унос кофеина. Превише кофеина, нарочито у вечерњим сатима, може узроковати несаницу па ћете идући дан започети уморни. Најбоље би било да кафу не пијете у поподневним сатима.

Наспавајте се

Што смо старији, и једна непроспавана ноћ може нас уморити и за неколико сљедећих дана. Уз сав напоран ритам којим смо затрпани нормално је да понекад идемо касније да спавамо, али имајте на уму да вам треба око седам сати сна.