latinica  ћирилица
08/11/2015 |  14:22 | Аутор: ТАНЈУГ

За гитару Џона Ленона 2,4 милиона долара

Акустична гитара на којој је Џон Ленон компоновао песме Love Me Do" и "I Want to Hold Your Hand", продата је на аукцији у Калифорнији за 2,4 милиона долара, преносе стране агенције.
За гитару Џона Ленона 2,4 милиона долара (ANTARA FOTO/Nyoman Budhiana) -
За гитару Џона Ленона 2,4 милиона долара (ANTARA FOTO/Nyoman Budhiana)

На аукцији је продата и глава бубња (мембрана бубња) коју су "Beatles" користили на чувеном наступу "he Ed Sullivan Show", а достигла је цијену од 2,1 милион долара.

То су и највише цијене које су предмети везани за рокенрол достигли у историји.

Гитара Ј-160Е Гибсон украдена је од Ленона и деценијама је била у посједу музичара Џона МекКоа који је купио касних шездесетих, не знајући да је неколико година раније украдена од чувеног "Битлса".

Аукцијска кућа није саопштила име купца, али је прецизирала да је продати инструмент један од само два примјерка тог типа и да је допремљен 1962. из Америке у Енглеску за Ленона и Џорџа Харисона.

Ленон је користио гитару годину дана након чега је уступио Харисону, да би нестала 1963. на Божићном концерту.

Више од 50 година није се знало где је поменути инструмент, све док Џон МекКо из Сан Дијега није открио прошле године да би гитара коју посједује могла да има историјску вриједност.

МекКо, који је купио гитару касних шездесетих година за 275 долара, налетио је на причу о Харисону у неком старом магазину и видео фотографију са инструментом који има сличне ознаке као његова гитара.

Експерти су утврдили поклапање серијског броја гитаре, врсте дрвета и ознака са Леноновом гитаром, саопштила је аукцијска кућа.