latinica  ћирилица
09/11/2015 |  12:33 | Аутор: Вечерње новости

Посљедице испрекиданог сна

Испрекидани сан много је гори од недовољно сна, утврдили су научници са медицинског факултета универзитета Џон Хопкинс у Балтимору. Он су проучавали 62 здравих мушкараца и жена који су излагани различитим условима спавања.
Спавање - Фото: илустрација
СпавањеФото: илустрација

Случајним избором изложени су током три узастопне ноћи вишекратним присилним буђењима, касном одласку у кревет и тиме условима недовољног сна или неометаном сну.

Мјерење нивоа доброг расположења односно лошег расположења упитницима показало је да испитаници из прве двије групе након прве ноћи имају подједнак ниво тзв. доброг расположења и лошег расположења. Међутим, разлике су наступиле након друге ноћи.

Код оних с испрекиданим сном значајније је пало добро расположење (31 одсто) у односу на оне са недовољно сна (12 одсто). Разлика није уочена при мјерењу нивоа лошег расположења.

- Кад се ваш сан омета током читаве ноћи немате могућност да напредујете кроз фазе сна на начин да добијете довољно дугачку спороталасну фазу која је кључна у пружању осјећаја обнове тијела - рекао је вођа истраживања психијатар Патрик Финан с Медицинског факултета Џон Хопкинс.