latinica  ћирилица
09/11/2015 |  18:29 | Аутор: Б92

НАСА запошљава: Испуњавате ли услове?

НАСА запошљава, а услови чак и нису тако страшни као што можда мислите.
НАСА (илустрација) -
НАСА (илустрација)

Многи су као дјеца сањали да ће кад одрасту бити астронаути. Иако се већини, што су старији, та идеја чини све неизгледнијом, она није немогућа.

НАСА је објавила да тражи астронауте, при чему је откривено да много од онога у што су људи вјеровали да су услови уопште није истина.

Бизнис Инсајдер је тако одлучио да разоткрије највеће митове о астронаутском послу, па можда откријете да ипак има наде да остварите свој сан из дјетињства.

Мит: Треба да имате пилотског искуства да бисте били астронаут.

Истина: Искуство је пожељно али није нужно. С друге стране, треба вам диплома неког природноматематичког или техничког факултета.

Мит: Морате имати савршен вид.

Истина: Од 2007. године, прихватају се и особе које су се подвргле ласерском смањивању диоптрије, све док је прошло најмање годину дана од операције.

Мит: Морате бити одређеног узраста.

Истина: Није постављена старосна граница, па су одабрани кандидати стари између 26 и 46 година. Додуше, треба вам најмање три године искуства у неком везаном послу.

Мит: Треба вам војно искуство.

Истина: Војно искуство је учестало међу астронаутима, али није услов. Но требате проћи астронаутски тест издржљивости.

Ако имате све што траже, и планирате пут у САД, знајте да ће НАСА почети примати пријаве 14. децембра. Дакле, још имате времена да размислите и одлучите.