latinica  ћирилица
10/11/2015 |  08:17 ⇒ 08:29 | Аутор: Блиц

НАСА објавила фотографије експлозије ракете при лансирању (ФОТО)

Орбиталова ракета Антарес експлодирала је приликом лансирања 28. октобра 2014. године, а НАСА је тек сада одлучила да објави фотографије те експлозије.
Експлозија ракете (фото: НАСА) -
Експлозија ракете (фото: НАСА)

Ракета Антарес, која је прије годину дана лансирана из Вирђиније требало је да пренесе храну и остале потрепштине астронаутима Међунараодне свемиске станице.

Лансирање је изведено у оквиру НАСА-иног програма Комерцијална карго снабдијевања, иницијативе у којој учествују приватне компаније које донирају производе за ИСС.

То је требало да буде треће снабдијевање Орбитала. Експлозија се догодила у једној од турбо пумпи што је узроковало уништавање цијеле ракете. Међутим, тачан узрок још није познат. Једна од претпоставки је да је до експлозије дошло због грешке инжењера, а друга да је грешка у самом мотору. Дијелови направљени од титанијума и силикона пронађени су у мотору, па се претпоставља да ракета није била исправно спојена.

 Дијелови Антареса су сакупљени и ради се на њиховој поправци и надоградњи, али лансирања неће бити до краја 2016. године. У међувремену, намирнице и остале потрепштине за Међународну свемиску станицу биће послате "Цyгнус" карго свемирским бродом Атлас В. Прва би требало да буде лансирана 3. децембра.