latinica  ћирилица
10/11/2015 |  16:58 | Аутор: СРНА

Владика Хризостом: Морамо сачувати српске светиње на Космету

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом рекао је данас у Пећкој патријаршији да морају бити сачуване све српске светиње на Косову и Метохији.
Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом - Фото: СРНА
Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански ХризостомФото: СРНА

"Нека Бог благослови наше манастире и цркве, српски народ на Космету и правду да би Косово и Метохија били сачувани као српска светиња", рекао је владика Хризостом који је служио литургију у Пећкој патријаршији, гдје се окупило стотињак Срба.

Он је поручио да Срби морају истрајати у духовној борби за очување, јачање и оживљавање својих светиња по Космету.

"Као што човјек не може без душе, тако ни ми Срби не можемо живјети без наших светиња на Космету", рекао је владика Хризостом.

Он је подсјетио да је Српску православну цркву из Пећке патријаршије 30 година водио архиепископ Арсеније, други српски архиепископ.

Подсјећајући да је Арсеније био ученик Светог Саве и његов први "одабрани" насљедник, епископ зворничко-тузлански рекао је да су сви Срби настали и да постоје онолико колико постоји свето српско Косово И Метохија.

Он је благословио свеколики српски народ, а посебно вјернике са подручја општине Теслић, који су ове године наставили традицију да општине из Републике Српске буду домаћин ктиторске славе Пећке патријаршије.

Ломљењу славског колача присуствовали су начелник општине Теслић Милан Миличевић и предсједник Скупштине општине Жељко Перишић, као и предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов.

Миличевић је рекао да му је посебна част то што је Теслић домаћин ктиторске славе у Пећкој патријаршији и што је ова општина постала једна од општина из Републике Српске која је припремила славски колач.

Он је најавио да ће наредне године домаћин славе бити град Бијељина јер је то обећање добио од начелника Миће Мићића.

Перишић је рекао Срни да је делегација Теслића током вишедневне посјете Космету посјетила Пећку патријаршију, Високе Дечане, Грачаницу, Газиместан и Лазареву трпезу у Бабином Мосту код Обилића.

Прослава ктиторске славе Пећке патријаршије протекла је без инцидената, а окупљање Срба и долазак гостију обезбјеђивали су припадници Косовске полицијске службе који су контролисали улазак у манастирско здање.