latinica  ћирилица
12/11/2015 |  20:31 | Аутор: СРНА

Теслић: 4. Конгрес доктора медицине Српске

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је у Теслићу да је унапређење квалитета лијечења пацијената заједнички циљ и да у том погледу ресорно министарство обезбјеђује институционалну, партнерску и системску подршку.
Теслић (фото: danas.net) -
Теслић (фото: danas.net)

Богданић је отварајући у Бањи Врућици 4. Конгрес доктора медицине Републике Српске са међународним учешћем навео да је овај скуп добра прилика да се афирмише здравствени систем Српске, да љекари размијене искуства, покажу знања и упореде свој са здравственим системом у окружењу.

Предсједник друштва доктора медицине Српске Синиша Миљковић рекао је да је 4. Конгрес доктора медицине Републике Српске са међународим учешћем специфичан скуп јер обухвата докторе свих специјалности.

Он каже да је пријављено око 450 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске, Македоније, Словеније и Аустрије.

Миљковић наводи да је пријављено око 200 радова, од чега ће 90 радова бити усмено презентовано 80 кроз постер презентације.

Предсједник Академије наука и умјетности Србије Владимир Костић рекао је да се у наредном периоду морају градити модели заједништва када је ријеч о сарадњи у области науке, струке и умјетности.

Академик Костић је подсјетио да је прије неколико мјесеци изњедрена идеја о одржавању заједничког Конгреса удружења неуролога из Србије и Републике Српске који би се 2017. године требао одржати у Бањалуци.

Костић се нада да ће то бити први корак у некој будућој сарадњи јер, како оцјењује, култура сарадње у нашем народу и нашој средини је нешто што витално недостаје.

На Конгресу ће бити разматране четири теме: превенција масовних незаразних болести, дијагностика и третман акутних стања, нове дијагностичке и терапеутске процедуре и репродуктивно здравље.

Миљковић је задовољан што на Конгресу учествују предсједник Асоцијације љекара југоисточне Европе /СЕЕМФ/ Андреј Кехајов, директор АКХ клинике у Бечу Андреас Цукерман, те директор Љекарске коморе Србије Весна Јовановић.

Конгрес доктора медицине Републике Српске са међународим учешћем, четврти по реду, одржава се до 15. новембра у Бањи Врућици.