latinica  ћирилица
13/11/2015 |  09:16 | Аутор: Jutarnji list

Пронађена планета која даје наду да је могућ живот ван Земље

Стјеновита планета, отприлике Земљине величине, могла би бити најважнија коју смо до сада открили изван Сунчевог система, кажу астрономи, а преноси Гардијан.
Положај Сунца, Земље и планете ГЈ 1132б (Фото: NASA) -
Положај Сунца, Земље и планете ГЈ 1132б (Фото: NASA)

Нимало импресивног имена, ГЈ 1132б кружи око патуљасте звијезде, 16 одсто је већа од наше планете и удаљена 39 свјетлосних година. Ово посљедње је посебно важно, будући да је планета довољно близу да се телескопима може утврдити какву атмосферу има, што би могло бити корисно у будућој потрази за животом на другим планетама.

Астрономи су ову планету примијетили кад је пролазила испред "своје" патуљасте црвене звијезде, велике као петина Сунца. Будући да се налази врло близу звијезде, претпоставља се да је температура на његовој површини око 260 степени Целзијусових (што је ипак мање него температура на Меркуру или Венери).

Будући да је толико врућа, на њој нема текуће воде ни живота какав ми познајемо. Али, ипак има какву-такву атмосферу, што је важно за научнике.

- Ако ова планета још увијек има атмосферу, то значи да бисмо могли да пронађемо и друге, хладније планете који имају атмосферу и круже око мајушних звијезда. У атмосфери таквих планета бисмо моглида тражимо молекуле које су знак живота - каже Зекори Берта Томпсон с угледног америчког Универзитета МИТ.

Када телескоп буде подигнут у орбиту 2018. године ова планета ће бити једна од његових првих "мета".