latinica  ћирилица
15/11/2015 |  17:55 | Аутор: Вечерње новости

Ојачајте имунитет прије зиме

Заштитите се на вријеме од инфекција и вируса уобичајених за ово доба године. Да би природни штит који имамо у организму добро функционисао, треба му довољно квалитетног одмора, здрава и умјерена исхрана и барем пола сата шетње дневно.
Воће (фото: wikimedia.org) -
Воће (фото: wikimedia.org)

Не морате да једете два килограма наранџа и лимуна дневно да бисте се сачували од инфекција и вируса који су уобичајени за ово доба године. У организму постоји природни штит од спољних утицаја, имуни систем, који сасвим добро обавља задатак ако му, нашим навикама и понашањем, то не отежавамо.

Да би имунитет нормално функционисао треба му довољно квалитетног одмора, здрава и умјерена исхрана и барем пола сата шетње дневно. Нећете погрешити ако по лијепом времену у природи проведете и више, јер је витамин Д који се тако обезбјеђује важан заштитник здравља.

Правилно распоређени оброци и избор намирница значајно утичу на имуни систем. Свјеже сезонско воће и поврће, интегралне житарице, посно месо и риба обезбјеђују довољну количину нутријената, витамина и минерала. Савремени начин живота са дугим радним временом, и често само једним куваним оброком, некада не омогућавају да се дневне потребе задовоље, и тада треба узети додатке исхране - суплементе.

Довољно витамина Ц обезбиједићете ако једете наранџе, мандарине, брусницу, киви, јабуке, грашак, кељ или парадајз. Значајно је и гвожђе кога има у сушеном воћу, црвеном месу, зеленом поврћу, цвекли, купиновом вину. Ако се узима у таблетама, треба га пити са витамином Ц, јер са тако боље ресорбује.

Од минерала за имунитет су веома важни селен и цинк. Први штити организам од дјеловања слободних радикала и смањује токсичност одређених супстанци, а у довољним количинама се налази у месу, махунаркама и плодовима мора. Цинк јача имунитет, а има га у пшеничним клицама, сјеменкама бундеве, сусаму и сунцокрету, орасима, љешницима, бадемима. Витамин Е је снажан антиоксиданс, јер спречава нестабилне молекуле да оштећују ћелије, а садрже га биљна уља, интегрална рижа и орашасто воће.

У исхрану треба уврстити и мед због матичног млијеча који има антимикробна својства и природни је биостимуланс имунитета. Имунитет јачају и пробиотици који се налазе у јогурту и другим ферментисаним млијечним напицима.

Бијели лук може да се користи као превентива, али и у лијечењу грипа и прехлада због присуства алицина који има антимикробна својства. Сос од рена помаже код зачепљеног носа и тегоба са синусима. Пилећа супа са поврћем умањује тегобе изазване прехладом и грипом. У народној медицини се против прехладе препоручује и кувано вино са шећером и бибером.

Осим позитивних дејстава, неке намирнице могу да имају и негативан утицај на имунитет. То су прије свега шећери, масноће и храна која има превише калорија. Млијеко и млијечне производе треба избјегавати у случају грипа и бронхитиса, јер подстичу појачано стварање слузи, што отежава дисање и искашљавање.

Негативан утицај на природан штит од болести имају стрес, прехладе, нездрава животна средина, пушење, алкохол, хируршке интервенције, трауме, изгладњивање, недовољно сна, превише интелектуалног и физичког рада, претјерано излагање сунцу и врућини. И недостатак витамина може да доведе до пада имунитета што се види "на први поглед" - коса је без сјаја и са испуцалим крајевима, нокти су слаби и крти, а кожа проблематична или сува.