latinica  ћирилица
17/11/2015 |  16:06 | Аутор: РТРС

Отпорност на антибиотике велика опасност за здравље

Све већа отпорност на антибиотике представља “изузетно велику опасност за глобално здравље у свијету“, упозорила је главна директорка Свјетске здравствене организације (СЗО) Маргарет Чан, која је у понедјељак изнијела резултате прве анкете спроведене међу становништвом 12 земаља о овом проблему.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Отпорност на антибиотике достигла је “изузетно опасан ниво у свим дијеловима свијета“, упозорила је Чан, додавши да свако у неком тренутку у неком дијелу свијета може бити заражен бактеријом отпорном на познате лијекове.

Отпорност на антибиотике или антибиорезистенција развија се када одређена бактерија мутира и постане у толикој мјери тврдокорна, односно отпорна на све антибиотике који се користе у лијечењу неке заразе, да је ниједан од њих не успијева дјелотворно уништити, стоји у објашњењу СЗО.

Такав је тренд повезан с пречестим узимањем антибиотика или њиховом погрешном употребом, такође стоји у саопштењу.

Међутим 64 одсто испитаника који су учествовали у анкети коју је СЗО спровела у 12 земаља (укључујући и Србију), погрешно вјерује да се отпорност на антибиотике развија само код особа које злоупотребљавају узимање те врсте лијекова. Двије трећине испитаника сматра да пацијенти који антибиотике узимају искључиво када им их препише љекар нису ни у каквој опасности од споменутих врста заразе.

“Било ко у било ком тренутку у било којој земљи света може се заразити бактеријом отпорном на антибиотике“, стоји у саопштењу СЗО који од 16. до 22. новембра организује прву “Свјетску недељу правилнога коришћења антибиотика“.

У априлу је СЗО изразио жаљење због тога што здравствене службе у свијету не чине довољно када је ријеч о злоупотреби антибиотика, што погодује њиховој све већој отпорности и резултује смртним исходима и у случајевима када се ради о излечивим болестима.

“Један од највећих здравствених изазова 21. вијека биће глобална промена у понашању и стајалишту појединаца и друштва“ када је о овом проблему ријеч, рекла је др. Кеији Фукуда, посебна представница главне директорке СЗО за антимикробску отпорност.

Да би се то постигло,СЗО намјерава да едукује појединце и друштво, да им да тачне информације и да их подстакне на промјену размишљања о овом питању.

Анкета Светске здравствене организације показала је и да три четвртине испитаника верује да се отпорност на антибиотике развија када на њих постане отпоран организам, али СЗО упозорава да на антибиотике постају отпорне бактерије, а не људска бића или животиње. Њихово ширење, које све чешће измиче контроли, узрок је тешко изљечивих инфекција.

Да би се овај феномен окончао, СЗО препоручује узимање антибиотика искључиво када их пропише љекар, сугерише да се прописана доза лијекова потроши до краја без обзира на то да ли је наступило здравствено побољшање у лечењу, да пацијенти никад не узимају антибиотике преостале од претходног лијечења и да се ова врста лијекова никада самоиницијативно не дијели другим особама.

Извор: Net.hr/Б92