latinica  ћирилица
18/11/2015 |  13:22 | Аутор: СРНА

Вајберг: НАСА само потврдила совјетска открића

Руски истраживачи истичу да су одговор на питање како је вода нестала са Марса совјетски научници дали још прије неколико деценија, те да је НАСА само прецизирала те податке.
Планина на Марсу са које се сливала вода (Фото: Наса) -
Планина на Марсу са које се сливала вода (Фото: Наса)

НАСА је недавно објавила извјештај о узроцима климатских промјена на Марсу, а чланови Руске академије наука истичу да америчка свемирска агенција није открила ништа ново.

Главни научни сарадник на Институту за свемирске студије РАН Олег Вајзберг истиче да "такозване нове чињенице" о нестанку воде и губитку атмосфере на Марсу" представљају само прецизирање података које су првобитно добиле совјетске свемирске станице.

Вајзберг жали због тога што се америчке колеге, током конференције за штампу, нису позвале на резултате претходних истраживања.

Према његовим наводима, совјетске свемирске станице "Марс два", "Марс три" и "Марс пет" прве су почеле да истражују атмосферу "црвене планете".

Седамдесетих година прошлог вијека управо су совјетски научници забиљежили ток атмосферских јона, које су "одували" соларни вјетрови.

"Тада смо колега Анатолиј Богданов и ја објавили резултате истраживања и закључили да је управо то разлог губитка атмосфере на Марсу", наглашава Вајзберг.

Експерименти на совјетском вјештачком сателиту "Фобос два" 1988. године потврдили су резултате тих истраживања, подсјећају научни портали.